Öltözködjünk

Szervezd meg az esküvődet te magad! – 1. rész

Megtörtént a lánykérés, és elhatároztátok, hogy az esküvőt is hamarosan megtartjátok? Nem tudod eldönteni, hogy mivel kezdd a szervezést, esetleg aggódsz, hogy egyedül nem fog menni? Nem kell esküvőszervezőt fogadnotok, hiszen az alábbi tanácsok és pontok elolvasása után biztosan képes leszel megszervezni az álomesküvődet saját magad. Vendégszerkesztőnk, Deme-Kollár Anita cikke.
Szervezd meg az álom esküvődet te magad! - 1. rész

Soha nem álmodtam óriási, habos-babos esküvőről, igazából a lánykérés pillanatáig nem is foglalkoztam az esküvő témájával, annyit azonban tudtam, ha egyszer házasságot kötök, akkor biztosan tengerparti, naplementés szertartást szeretnék. Aztán elérkezett a nap, amikor a párom váratlanul megkérte a kezem, és hirtelen minden megváltozott. Átértékelődtek bennem a szempontok, és rájöttem, hogy a nagy nap csak úgy lehet számomra tökéletes, ha a családom mellett a barátaim is jelen vannak. Így hát elkezdtem szervezni az esküvőmet, itthoni keretek között.

Időpont, helyszín kiválasztása

Szervezd meg az álom esküvődet te magad! - 1. részA legfontosabb lépés, hogy eldöntsétek, pontosan mikor is szeretnétek tartani az esküvőt, hiszen a jó szervezéshez idő kell. Ajánlott egy hozzávetőleges keretet is megszabni a pénztárcánkhoz képest, amivel elkerülhető, hogy a végére túl költekezzük magunkat. Ha kiválasztottuk a dátumot, akkor a helyszín következzen, amit lehetőleg 7-8 hónappal a dátum előtt foglaljatok is le. Ez több okból praktikus: először is így szinte biztosan szabad lesz arra a napra, másodszor pedig nagy eséllyel kedvezményeket is kaptok rá. Ha nem ragaszkodtok a szombati esküvőhöz, akkor bátran ajánlom a pénteki napot, amivel a legtöbb helyszínen és szolgáltatónál újabb engedményekhez juthattok. Érdemes több helyet is megnézni, világosban és sötétben is, kipróbálni a konyhájukat – ha van rá lehetőség –, beszélgetni az ottani rendezvényszervezőkkel, hiszen ezek mind megkönnyíthetik a döntéseteket. Azért érdemes először a helyszínt kiválasztani, mert előfordulhat, hogy eredetileg nagy létszámú esküvőt terveztetek, de a megálmodott hely befogadóképessége nem ad erre lehetőséget, így a következő lépésben könnyebben össze tudjátok írni a meghívottak listáját. Döntésetek el, hogy mi a fontosabb, kössetek kompromisszumot, hogy adott esetben a helyszín maradjon meg, vagy vendégekről mondjatok le inkább.

Fontos, hogy először egy bő keretet írjatok össze fontossági sorrendben, s ezt aztán szűkítsétek le a végleges létszámra. Mivel gyakran előfordulnak visszamondások, így ezeket könnyebben tudjátok majd pótolni.

Polgári, templomi szertartás

Szervezd meg az álom esküvődet te magad! - 1. részHa megvan a dátum és a lagzi helyszíne, akkor az anyakönyvvezető és a templom kiválasztása következik. Manapság egyre divatosabbak a külső helyszínen történő polgári házasságkötések – tény, hogy ezeknek különleges varázsuk van, de elég rizikósak is. Hónapokkal korábban lehetetlen megjósolni, hogy az adott napon milyen lesz az időjárás, és az anyagiakat tekintve sem mindegy, hogy kifizetsz-e háromszor annyi pénzt azért, hogy végül egy esetleges eső miatt egy közeli, személytelen étteremben mondd ki a boldogító igent. Természetesen lehet köztes megoldást is találni: ha olyan külső helyszínt választasz, aminek van fedett része, vagy sátrakat is lehet bérelni, de azzal számolni kell, hogy ezek rendesen megnyomják a költségeket. Tapasztalatból mondom, mert nekem is dilemmát okozott a döntés, de az érveket felállítva végül egy barátságos és fiatalos házasságkötő termet választottunk. A legtöbb helyszínen amúgy már lehetőséget biztosítanak a helybeni házasságkötésre is, ami szintén különleges, de mivel nekünk nem lesz templomi szertartásunk, így nem szerettem volna kihagyni a dudáló nászmenetet. Az anyakönyvvezetőhöz a házasságkötés napját megelőzően fél évvel korábban lehet hivatalosan is bejelentkezni, személyi igazolvány, lakcímkártya és születési anyakönyvi kivonat kíséretében. Azonban mindenkinek ajánlom, hogy amint megtörtént a helyszín kiválasztása, egyből jelezzék szándékukat az anyakönyvvezető felé, amit ceruzával ideiglenesen rögzíteni is fog egy naptárban.

Ha templomi szertartást is szeretnétek, akkor több dolgot kell figyelembe venni. Ha valaki nincs megkeresztelve, vagy nem volt elsőáldozó, illetve nem bérmálkozott, akkor úgynevezett felkészítő tanfolyamon kell részt vennie az esküvő előtt. Ha ilyen problémák nem állnak fent, akkor a keresztlevelekkel és személyi igazolványokkal kell bejelentkezni a plébániára, minél előbb. A házasságkötés előtt tanácsadáson kell részt venni, ami általában öt alkalmat jelent. Itt a szertartás részleteitől kezdve a tanúk személyéig mindenről szó esik majd.

Ruha, cipő

Szervezd meg az álom esküvődet te magad! - 1. részSaját menyasszonyi ruhára vágysz, vagy kölcsönzősre? Ha sajátot szeretnél, akkor varratod, vagy készen veszed, esetleg külföldről rendeled? Mielőtt belevágsz a keresgélésbe, ezekre mindenképpen tudnod kell a választ, különben elveszel a ruhák világában. Semmiképp nem ajánlom, hogy külföldről rendeld meg a ruhádat, mivel 100 százalékos pontossággal nehéz a méreteidet megadni, és egy képen mindig máshogy néz ki a ruha, mint valójában. Túl nagy a kockázat veszélye. Ha valaki mégis erre esküszik, akkor a www.tidebuy.com oldalon több ezer ruha közül válogathat kedvére. Ha varratni szeretnéd, akkor mindenképpen járj utána a tökéletes varrónőnek, mert sok menyasszony belefuthat abba, hogy nem pont olyan lett a ruhája, mint amilyet szeretett volna, és csak felesleges idegeskedések következhetnek… Éppen ezért én azt ajánlom, hogy vagy egy már készet vegyél meg magadnak, vagy szalonból béreld, mert így nem érhet semmilyen kellemetlenség, és már a próba alkalmával látod, hogy jól áll-e, vagy mit kell rajta változtatni. Sok szalonban a menyasszonyi ruha mellé ajándékba adják a menyecskeruhát is, vagy kedvezményesen lehet bérelni őket, de akár egy szimpla ruhaboltban is rá lehet találni a tökéletes darabra. A cipőt illetően semmiképp sem ajánlom a nagyon magas, esetleg tűsarkú cipőket, mivel hosszú órákon keresztül kell viselned és táncolnod benne, ami cseppet sem lesz kényelmes. Inkább egy laposabbat válassz, ami biztosan nem fog bosszúságot okozni az este alatt. Ha nem szeretnél sokat költeni rá, házilag  felturbózhatsz egy teljesen egyszerű fehér cipőt is, egy kis ragasztó és csillámpor segítségével.

A vőlegény ruhájának megválasztása egy fokkal könnyebb, hiszen ők többnyire nem olyan válogatósak, mint mi. Egy szép öltöny egy színben eltérő mellény plusz nyakkendő kombinációval máris tökéletes öltözék. Arra érdemes figyelni, hogy összhangban legyen a menyasszony ruhájával vagy a kiegészítőkkel.
Persze senki se feledkezzen meg arról, hogy a menyasszonynak viselni kell valami kéket, valami régit, valami kölcsönt és valami újat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top