Öltözködjünk

Divatban az irodalom – hordd a kedvenceid!

A könyvhét remek alkalom arra, hogy tetőtől talpig a kedves "szerzőinkbe" öltözzünk. A lelkes és irodalomszerető dizájnerek megmutatják, miképp lehet trendi az olvasás.

Az utóbbi években egyre több tervező talál inspirációt a kortárs irodalmi művekben, érdekes darabok, új kollekciók születnek egy-egy szerző vagy mű inspirálására. De ha valami klasszikust viselnénk inkább, annak sincs akadálya! Hordd a kedvenceidet!

Könyvből táska

Szilas Rita, a fiatal tervező (La Masni) egy egész projektet épített női szerzők figurája és életműve köré. Idézetes pólókat gyártott, és öt írónőnek (rajtam kívül Tóth Krisztinának, Vass Virágnak, Kemény Lilinek és Szécsi Noéminek) egy-egy könyvéből táskákat tervezett, amit ha kinyitunk, olvashatunk is belőlük. „Az első munkám a Kisherceghez kapcsolódott, ultrahangos felvételt nyomattam egy pólóra, alatta a szöveggel: »Jól csak a szívével lát az ember« – meséli Rita. Azóta készített már írógéptáskát is, és olyan kosztümöket, melynek nyakában kortárs szövegeket olvashatunk.

Divatban az irodalom - hordd a kedvenceid!

 

Divatban az irodalom - hordd a kedvenceid!

Adyt a fülbe

A novadesign arcképes fülbevalóira egy vásáron bukkantam rá, vettem is egy Ady–Lédát. „A művészetek és az irodalom szeretete nálunk családi hagyomány, így természetes volt, hogy könyvek és versek közt nőttem fel – meséli Novotny Anna, a novadesign létrehozója –, és esztéta–irodalom szakos bölcsészként természetesen jött az ötlet, miért ne készíthetnék képes fülbevalókat, melyeken a költők és múzsáik jelennek meg? Eleinte az ötlet hallatán sokan furcsán ingatják a fejüket, mégis ki az, aki Adyt és Lédát, Adyt és Csinszkát, vagy netalántán Csinszkát és Márffy Ödönt hordaná a fülében vagy a nyakában? Aztán kiderült: elég sokan. Van visszajáró magyartanár vevőm, de érettségire készülő diák, Radnótiba „szerelmes” Fanni nevű lány, vagy külföldön élő, honvággyal küszködő hölgy is. A dizájnvásárokon sok külföldi kéri, ajánljak valami igazi magyar ékszert. Ilyenkor elmesélem nekik, melyik művész mikor élt, miről híres, és volt már olyan lány, aki utána írt nekem e-mailt, hogy nagyon köszöni, mert elolvasta a verseket, és gyönyörűnek találja őket. Azt hiszem, a hasonló kezdeményezések éppen a divaton keresztül csempészik be a hétköznapokba is az irodalmat. Én magam tapasztaltam, hány beszélgetés kezdődött azzal a kérdéssel, hogy: Te, kik vannak a füledben? És pár perc múlva már a kedvenc versekről folyt a társalgás.”

Divatban az irodalom - hordd a kedvenceid!


Irodalom textilen

„Az irodalomnak napjainkban új utakat kell találnia” – állítja Zoób Kati, aki pár éve egy meglepő és gyönyörű kiállításon, a Textúra címűn mutatta be, hogy a kortárs irodalom ugyanúgy, mint egy divatkollekció, új ötleteket, példákat adhat, hogy a divat és az irodalom természetes szövetségben él egymással. „Az irodalom ugyanúgy a divatáramlatok tükrében fejlődik és változik, mint az öltözködés – állítja Zoób Kati –, egy irodalmi mű ugyanúgy lehet provokatív vagy lázadó, minimalista vagy terjengős, luxuriózusan gazdag szellemiségű vagy nemesen egyszerű, ahogy a divatos öltözködés is egyszerre művészet és tárgyi kommunikáció.” Zoób Kati számára nem csupán ez a kiállítás jelenti a kapcsolódást az irodalomhoz, hiszen gyakran dolgozik jelmeztervezőként színházban, filmes forgatásokon. „Az irodalom számomra az egyéni látás- és gondolkodásmód kifejezésének a művészete, olyan intellektuális töltés, amely akaratlanul is inspirál. Az irodalmi szöveg nemcsak a színészi játékot, hanem a külső karaktert megformáló tervezőt is vezeti. Egy-egy irodalmi mű nyelvezete, kifejezőereje bennem belső látvánnyá formálódik, és ha van lehetőségem ezt megjeleníteni, abból számomra a teljesség élménye születik. A kollekcióim készítésekor is szinte történeteket mesélek; intellektuálisan össze vagyok kötve több kortárs íróval, csak a kifejezőeszközeink mások.”

Divatban az irodalom - hordd a kedvenceid!

Közös gyerek

Panyi Zsuzsinak 2010-ben megnyitottam egy üvegékszer-kiállítását, és ő ezután készített „nekem” egy Karafiáth-kollekciót, ami hozzám tökéletesen passzolva hatalmas gyűrűkből és medálokból állt. A másik írónővel, Ugrom Zsolnával szintén különösen, de másképp kezdődött a kapcsolatuk. Zsuzsi egyik karácsonyra Zsolna első könyvét, az Úrilányok Erdélyben címűt kapta. A könyv olvasása közben végig az motoszkált a fejében: ezt az írónőt meg kell ismernie. Fél évvel később találkoztak, és Zsolna boldogan mondott igent a felkérésre. Az ékszer, a Zsolna-lánc az írónő második könyvének bemutatójára készült el. „Egy író-, költőnő mindig ezerarcú és különleges. Én ebből próbálom a személyisége lényegét kihámozni és üvegbe olvasztani – meséli Zsuzsi a munkáról. – Mindkét ékszer tervezésekor úgy érzem, hogy nem szabad a meglévő kollekcióimhoz hasonló ékszerben gondolkoznom. Teljesen új formai megoldásokban, színekben kerestem az ő személyiségüket. Szeretek az ékszereim köré egy kis történetet kreálni, szeretem az érdekes, különleges párosításokat. Az irodalom ilyen. Igazán különleges párost alkotnak az ékszereimmel, kiegészítik és erősítik egymást. A női irodalom amúgy is egy egészen különleges műfaj…” Az Ugron Zsolna-ékszerek különlegessége, hogy az írónő is belefolyt a tervezésbe…

Divatban az irodalom - hordd a kedvenceid!

Gyűrűk ura…

Frey Katalin (Atali) süthető gyurmából készíti könyv alakú ékszereit. „Szeretek olvasni, nagyon szeretem például Lőrinc L. László és J. K. Rowling könyveit, jószerével ezeken nőttem fel – mondja Katalin. – Aztán egyszer egy külföldi oldalon megláttam Rowling könyvének kicsinyített mását süthető gyurmából. Innen nem volt megállás, természetesen én is elkészítettem magamnak a kedvenceimet, majd jöttek az ismerősök és később az ismeretlenek kérései is. Általában vagy valamilyen mintás borítójú könyvet kérnek, vagy kortárs szerzők műveit, illetve a híresebb köteteket, mint például A gyűrű urát. A legtöbben úgy rendelnek meg egy szettet, hogy azok különböző könyveket jelenítsenek meg, így több kedvencüket is magukon viselhetik.”

Divatban az irodalom - hordd a kedvenceid!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top