Öltözködjünk

6 ok, amiért bevezetnénk az iskolai egyenruhát

Angliában fel sem merül, hogy a gyerekek ne iskolai egyenruhában járjanak suliba, itthon pedig az, hogy abban járjanak. Pedig nem is lenne rossz ötlet.

1. Praktikus

Nem kell azon agyalnunk, hogy honnan szerezzünk a gyereknek új farmert és legalább 5 pulcsit, hogy aztán mindegyiket kinője október végére. Az iskolai egyenruháért is kell fizetni, de valahogy sikerül úgy megoldaniuk, hogy két évig ne legyen gondunk nagyobb méretre.

2. Olcsó

Az olcsóság persze relatív, de azért valljuk be, hogy könnyebb megúszni egy követelődző kamasz könyörgését, egy „Minek neked annyi ruha, ha hétköznap úgyis egyenruhában jársz?” kérdéssel… Ráadásul a legtöbb iskolában kötelező vigyázni az egyenruha épségére, ezért a diákoknak sem lesz mindegy, hogy kiszakítja-e a kerítés a nadrágot vagy sem.

3. Nincs villogásveszély

A gyerekek gonoszak, sokszor nem akarattal, de attól még azok. Hogy a szüleik mennyire tehetősek, arról nem ők tehetnek, de bizonyos kor felett elindul a menőzés, és a szegényebb családból származó gyerekek sajnos látványosan alulmaradnak a versenyben. Ha viszont egyenruhában járnak, az anyagiakban lévő különbségek talán nem annyira szembetűnőek; persze rá lehet fogni, hogy akkor meg dúl a harc a „sima” és az okostelefonok között, de bárki elhiheti, hogy az korántsem annyira fájó, mintha valakiről messziről összesúgnak a többiek.

6 ok, amiért bevezetnénk az iskolai egyenruhát


4. Nem kell vitázni reggel

A kisiskolások sokszor tekintenek úgy a reggeli öltözködésre, mint egy kötelezően megnyerendő csatára. Gumicsizma nyáron, bundás kabát tavasszal és kopogós cipő zimankóban, legtöbbször erre szavaznának, mi pedig kezdhetjük a harcot minden reggel, de a ha porontynak minden egyes nap kötelező iskolai egyenruhába bújnia, akkor maximum a reggelin mehet a balhé, de azért az egy fokkal könnyebb.

5. Nem kell rettegni, ha rajzóra van

Gyanítjuk, hogy sosem látott még festő gyereket az, aki elsősöknek kötelezően előírta a hatszínű temperát, amiből aztán műanyag lapon kevergethetik ki a kedvenc színűket, amiből rendre hazahordanak egy keveset a ruhájukon. Tisztítószer legyen a talpán, ami elbír a rajzóra utáni szettel. De ha a gyerekeknek kötelező lenne a köpeny (mint a régi szép időkben), akkor tőlünk akár Trináttal is mázolhatna a kis Picasso.

6. Nem hívatnak be, ha túl mini a szoknya

14 éves kor felett a lányok szeretik megmutatni azt, amijük van, vagy amit szeretnének, hogy legyen. A szoknyák egyre rövidebbek, a dekoltázsok egyre mélyebbek, mi pedig egyre többször vitázunk vagy velük, vagy az osztályfőnökkel, hogy mit illik és mit nem. Ha iskolai egyenruhában járnának, egy gonddal kevesebb lenne, persze akkor még mindig felmerülne a hétvégi szett körüli háború lehetősége, de heti egy összecsapást még talán kibírunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top