Öltözködjünk

Turitrend: így vegyél gyapjúholmikat használtan

A műszálak előtti időkben a gyapjú szinte egyeduralkodó volt a hideg évszakban, és szerintünk még mindig az egyik legszebb anyag. A kezelése persze kényes, de megéri a befektetést. Főleg ha olcsó, mert használtan vesszük és nem vernek át minket. Mutatjuk a trükköket.

Kevés dolog tud olyan puha, meleg és kellemes lenni, mint egy igazi gyapjúholmi, legyen szó kabátról, sapkáról, pulóverről vagy takaróról. A jó minőségű gyapjúból készült holmik azonban igen drágák. Az egyik ok, hogy a juhállomány és az egy-egy állatról lenyírható mennyiség nagyjából állandó, tehát a forrás nem végtelen, mint a műszálak esetében. Másrészt pedig a feldolgozás, készítés folyamata is kényesebb, bonyolultabb. De ha egymás mellé teszünk és jól kezelt gyapjú- és akrilpulóvert, egyértelmű, melyiket érdemes megvenni.

Kidobott gyapjúpulcsit? Miért is ne…

Gyapjúból készült ruhadarabokat meglepő módon használtan is remekül lehet vásárolni. A meglepetést az okozta számunkra, hogy ismerve, hány pulóvert tettünk már tönkre nem megfelelő mosással vagy a disznó ruhamolyok segítségével, nem gondoltuk volna, hogy mások tökéletes állapotban lévő darabokat dobálnak a gyűjtőkonténerbe. De nagy szerencsénkre a rothadó nyugat fogyasztói társadalma lehetővé teszi, hogy akár soha nem hordott luxusholmik gazdái legyünk.

Turitrend: így vegyél gyapjú holmikat használtan
 
Turitrend: így vegyél gyapjú holmikat használtan

A gyapjút ránézésre felismerni tapasztalatlan szem számára nem könnyű feladat. Néha még fogásra is becsapós, ezért érdemes megnézni az összetevők listáját mutató címkét. Ha a következő szavak valamelyikét látjuk, nyertünk: wool, lana, laine, wolle. Szerintünk minimum 50 százalékos gyapjútartalom kell ahhoz, hogy az alapanyag áldásos hatásait érezhessük, a másik fele lehet pamut, selyem, de akár műszál is – a kevert anyagok kezelhetősége igen jónak számít.

Merinó a luxusgyapjú

A gyapjún belül is akadnak különböző kategóriák, amelyekre figyelhetünk. A merinó például egy különlegesen finom szőrű juh bundájából készült fonalat takar, amely a szokásosnál puhább, kellemesebb, vékonyabb, mégis ugyanolyan meleg. Cserébe persze még drágább, úgyhogy ha ilyet látunk, még érdemesebb megvenni. Angol nyelvű címkéken láthatjuk időnként a virgin, azaz szűz gyapjú kifejezést is. Ezt magyarul élőgyapjúnak nevezik, és azt jelenti, hogy az alapanyag közvetlenül a birkáról származik, nem újrafeldolgozott és szintén puhább tapintást biztosíthat.

Turitrend: így vegyél gyapjú holmikat használtan
Turitrend: így vegyél gyapjú holmikat használtan

Azonban ha gyapjúból készült holmikat vásárolunk, néhány dologra feltétlenül figyeljünk oda! Ne legyen az anyag filces, túlságosan összemosott, mert ez mindenképpen csökkenti az értékét és nehezíti a viselést. Nézzük át alaposan, nincs-e valahol kikopva, bolyhosodva (jellemzően könyöknél, hónalj alatt), mert bár a bolyhokat el lehet tüntetni, de a kopás az első mosás után lyukká változhat (tapasztalat sajnos). A molyok által okozott kisebb lyukakat is ellenőrizzük, sajnos nem csak nálunk imádják ezek a dögök szétrágcsálni a legszebb holmikat. Aki szépen varr, persze szinte nyom nélkül el tud tüntetni egy-egy kisebb lyukacskát, de ilyesmivel csak akkor érdemes foglalkozni, ha valami csodálatosat találunk (futottunk mi már bele Dolce & Gabbana kardigánba). A gyűrött gyapjútól azonban nem kell tartanunk, mosás után tökéletesen kirúgja magát.

 
Turitrend: így vegyél gyapjúholmikat használtan
Turitrend: így vegyél gyapjú holmikat használtan

 

Így mosd!

És akkor a mosás, kezelés. Bár a legtöbb nagyon jó minőségű gyapjúholmira helyből ráírják, hogy csak vegyileg tisztítható, azért ez ordas nagy túlzás szerintünk. Tapasztalataink szerint a mosógép gyapjúmosása 30 fokon a ruhák 90 százalékának tökéletesen megfelelő, még kabátot, zakót is mosunk így rendszeresen. Persze azt a 10 százaléknyi gyönyörűséget sem szeretnénk elveszíteni, úgyhogy a biztonság kedvéért érdemes a csapvizes hideg mosást használni, ha van ilyen lehetőség a mosógépen. A legkényesebbeknek pedig marad a kézi mosás, öblögetés, törölközőbe csavarva víztelenítés és a fektetve szárítás. De megéri!

További képek a szerző blogján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top