Öltözködjünk

Öltözz művészetbe! – 2014 a pop-art éve

A 20. század egyik meghatározó művészeti irányzata ebben az évben a divatban éledt újjá. De mit keres a konzervdoboztető egy Chanel-karkötőn? Ez is kiderül.

2012-ben volt 50 éve annak, hogy a pop-art mozgalom ikonikus alakja, Andy Warhol elkészítette a Campbell’s Soup Cans című munkáját: a mű 32 vászonból áll, melyeken különböző ízesítésű Campbell’s leveskonzervek képe látható. Ez az alkotás meghatározó szerepet játszott abban, hogy a pop-art az Egyesült Államokban is elterjedt.

Campbell's Soup
Andy Warhol: Campbell’s Soup Cans

A divattervezők a fél évszázados évforduló kapcsán vették elő újra a pop-art elemeit, melyek így az előző két-három szezon divatjában is mind gyakrabban bukkantak fel, ám a trend az idei tavaszi-nyári szezonra bontakozott ki igazán. Olyan vezető divatházak aktuális kollekcióiban találkozhatunk pop-art stílusú kreációkkal, mint a Chanel, a Dior, a Versace, a Saint Laurent, a Valentino vagy épp a Prada.

Megnézem
Összes kép (1)

A tömegdivaton alapuló trend stílszerűen magába a tömegdivatba is gyorsan “leért”. A fast fashion boltokban bőségzavarban válogathatunk a pop-art stílusú holmik között. A legintenzívebben egyelőre ezen belül is a szájmintás, illetve a festékmintás darabok vannak jelen.

Megnézem
Összes kép (1)

“A luxust úgy kellene viselni, ahogyan elmész a szupermarketbe. Ez a 21. század pop-artja” – fogalmazott Karl Lagerfeld, a Chanel vezető tervezője a divatház legújabb, őszi-téli kollekciójának bemutatója után.

2014 legélénkebb trendje: a pop-art

Ott, ahol egy szupermarket díszletei között vonultak fel a modellek luxusruhákban és leveskonzerv-doboztetőkkel díszített kiegészítőkkel, stílusosan utalva Andy Warhol művészetére.

Pop-art. Pop, vagyis populáris, népszerű, illetve art, azaz művészet. A múlt század ötvenes éveinek vége-hatvanas éveinek eleje környékén Angliában született képzőművészeti irányzat a popkultúra, vagyis a tömegkultúra elemeit, mindenki által ismert, modern tárgyakat, termékeket, könnyen érthető motívumokat helyez művészi kontextusba. Élénk, harsány színekkel, kontrasztokkal dolgozik, nagyvonalúan feszegetve, olykor át is lépve a giccs határait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top