Öltözködjünk

Barátságkarkötő – újratöltve

A barátságkarkötő nem új találmány. Annak idején tucatnyit hordtunk mi is gimis korunkban. A régi trend most visszatért, ám egy kis csavarral. Aki idén divatos akar lenni, már nem cérnából horgolt darabokat hord, hanem olyat, ami gumigyűrűkből készült.

Nem csak tiniknek

Amikor karácsonykor a lányom egy ilyet kért a fa alá, nem gondoltam, micsoda lavinát indít el vele. Ma már nincs olyan családtagunk, aki ne kapott volna legalább egy karkötőt, de készült már nyaklánc, gyűrű és kulcstartó is. Úgy tűnik, soha nincs belőle elég. Időnként tucatnyi színes karkötő díszeleg a karjukon, és büszkén mutogatják, melyik barátnőjük milyen különleges darabot készített számukra, és persze ők is adtak már ajándékba sok-sok hasonló darabot. De ez nem csak tinilány-bolondéria.

Hozzám hasonlóan büszke szülők és rokonok millióin látható a harsány színű karkötő, ami egyértelműen jelzi: akad valahol a környéken egy olyan gyerek, aki gondolt rájuk és szereti őket annyira, hogy rájuk szánja az idejét és az energiáját. Aki ilyet hord, tagja lehet egy exkluzív klubnak, hiszen ez olyan dolog, amit nem lehet megvenni: csak kapni. A klub tagjai pedig imponálóak, David Beckhamtől Katalin hercegnén át a pápáig tágult már a kör. Olyan ez, mint egy kis ölelés, ami jelzi: szeretünk téged és gondolunk rád.

Közösségi élmény

Bevallom: nekem tetszik ez az új őrület. Fejleszti a kézügyességet, a kreativitást, és igazán jó közösségi élmény. A lányom sulijában napi szinten zajlik a cserebere, és nemcsak a kész darabok, de a szövésminták megosztása is igazi őrület. Persze ehhez ma már nem kell személyes ismeretség: a YouTube-on milliónyi oktatóvideó található arról, hogyan is lehet egyre jobb, bonyolultabb szövésmintájú karkötőket készíteni, de apró állatfigurákat, vagy éppen babákat is lehet csinálni az apró gumikarikákból.

Tényleg csupán a fantázia és a szülők zsebe szab csak határt a mókának, mert bár egy-egy csomag gumikarika nem vágja földhöz az embert – 1800 db gumi nagyjából 3000 forint –, de ha túl gyorsan készülnek a remekművek, mélyen a zsebbe kell nyúlni az alapanyagért. Persze ez még mindig nem olyan drága, mintha készen akarná venni az ember.

Így készül egy egyszerű karkötő:

Az e-Bay-re nemrégiben tettek fel eladásra egy gumikarikákból szőtt ruhát, ami végül döbbenetes, 66 millió forintos leütési áron kelt el. 45 csomagnyi gumikarikából, három és fél héten át készült a ruha, ami amúgy a készítője szerint nem éppen kényelmes viselet, ám ennek ellenére, már csak az ára miatt is, azonnal ikonikus darab lett. Ezt utánozva persze azonnal megjelentek a hasonló elven készített bikinik, cipők, övek is, ám ahogy sejteni lehetett, ezek már korántsem értek el az elsőhöz hasonló rekordárat.

Az első Rainbow Loom ruha
Az első Rainbow Loom ruha

A lányainak készítette

Ez azonban még mindig aprópénz ahhoz képest, amit a Rainbow Loom kitalálója keresett a találmányán. Egy malajziai mérnök, Cheng Choon Ng kedvesnek találta, hogy a lányai gumikarikából karkötőt készítenek egymásnak, és szeretett volna velük együtt játszani, de az ujjai túl vastagoknak bizonyultak ehhez a tevékenységhez. Ezért készítette el fából az első szövőszéket. Amikor megmutatta a lányainak, azok nem voltak elragadtatva az ötlettől. Csak legyintettek: minek kéne nekik egy eszköz ahhoz, amit a saját kezükkel is meg tudnak csinálni? Mire az édesapa, aki nagyon szerette volna elnyerni lányai elismerését, kitalálta, hogy ha többsornyi apró pöcköt tesz egymás mellé, akkor többféle mintát is tud szőni, és éjszakákon át tervezte a különböző karkötőmintákat. Végül bekövetkezett az első csoda: elnyerte tinilányai tetszését.

Cheng Choon Ng
Cheng Choon Ng

Ekkor gondolt arra először, hogy hátha másoknak is tetszene az eszköz. Mindenféle üzleti és játékforgalmazói tapasztalat nélkül, mindössze hatezer dollárnyi (körülbelül 2 millió forintnyi) készpénzzel belevágott a Rainbow Loom gyártásába és forgalmazásába, és sok-sok pofon és visszautasítás után, miszerint túl bonyolult a játék, és nem érti senki, mire való, tavaly már 45 millió dollárt keresett vele. A siker azonban nem változtatta meg az életét. Ugyanazt a 12 éves kocsit vezeti és ugyanabban a házban lakik. Az egyetlen változás, ahogy mondja, hogy nem kell többé aggódnia a lányai jövője miatt. A játékot persze az összes multi megpróbálta megvenni, de hiába kínálnak érte bármennyi pénzt: nem eladó. Ahogy a feltaláló mondja, egyelőre nagyon is jól szórakozik vele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top