Öltözködjünk

Ismerd meg a H&M új vendégtervezőjét!

Az amerikai dizájner a celebek nagy kedvence, a Balenciaga márka kreatív igazgatója, idén pedig a H&M-nek tervezett kapszulakollekciót. De ki is az az Alexander Wang?

Az ázsiai–amerikai felmenőkkel rendelkező divattervező 30 évvel ezelőtt született San Franciscóban, ám csupán tinikorában kezdett el rajziskolába járni. Tanárai olyannyira meg voltak vele és a sziluettjeivel elégedve, hogy eldöntötte: ruhákat fog tervezni.

A kaliforniai srác 19 éves korában költözött New Yorkba, hogy a világhírű Parsons Divatakadémiára járhasson – ám mindössze két év tanulás után otthagyta az egyetemet, hogy a Vogue-nál, a Marc Jacobsnél és a Derek Lamnál legyen gyakornok – 2007-ben pedig útjára indította márkáját, az Alexander Wangot, ami azóta is világsiker.

Alexander Wang
Alexander Wang

Első kollekciójában kötött holmikat mutatott be, ám pontosan két évvel később már a New York-i divathéten debütált új kollekciójával – a kritikusok imádták a holmijait, ezért nem is meglepő, hogy 2008-ban elnyerte a Legjobb Divattervező díját a CFDA és az amerikai Vogue jóvoltából.

Közben kijött a táska- és cipőkollekciójával is, majd létrehozta a “T by Alexander Wang” vonalát, mely mérsékeltebb árakon kínálta a tőle már jól megszokott, kreatívan elegáns stílust.

Ezek után igazi aranybetűs évek következtek Wang mester számára: 2009-ben a Swarovski a Legjobb Tervezőnek választotta, majd a Svájci Textildíjátadón is győztesként távozott. Egy évvel később a Swarovski ismét, ezúttal Kiegészítők kategóriában díjazta, majd a világhírű férfimagazin, a GQ is őt találta a Legjobb Férfiruha-tervezőnek.

Nem, még közel sincs vége a díjesőnek! 2011-ben az Amerikai Divattervezők Szövetsége (CFDA) kiegészítődizájnerként újból a legjobbnak ítélte, majd a Nemzeti Divatszövetségtől is csillagot kapott.

A tervező néhány kreációja a korábbi szezonokból
A tervező néhány kreációja a korábbi szezonokból

Ekkor figyelt fel rá a legendás Balenciaga divatház, melynek aztán kreatív igazgatója lett – a márkának tervezett első kollekcióját 2013 januárjában mutatták be, idén pedig kijött a “B by Balenciaga” nevű parfümjével is.

Alexander minden kétséget kizáróan remek választásnak bizonyult: olyan sztárok viselik a ruháit, mint Rihanna, Kim Kardashian, Blake Lively, Paris Hilton, Fergie, Gisele Bündchen vagy akár Gwyneth Paltrow – a vörös szőnyegen és civilben egyaránt.

A tervező neve tehát garantálja a sikert, annál is inkább, hiszen 16 márkabolt mellett több mint 700 üzlet árulja a ruháit világszerte – olyan luxusáruházakat is beleértve, mint a Barneys, a Neiman Marcus, a Bergdorf Goodman, s még sorolhatnánk a nagy nevű terjesztőket.

Alexander Wang X H&M
Alexander Wang X H&M

Alexander Wang 2014-es évének egyik legnagyobb durranása minden kétséget kizáróan a H&M-mel kötött együttműködése. A november 6-án megjelenő kapszulakollekciója egyszerre lesz szexis és sportos, sokoldalú és exkluzív. Egyszóval, olyan igazi “wangos”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top