Öltözködjünk

5 hasznos, 2014-es találmány a divatiparból

Bár arra még várnunk kell, hogy beköltözzenek a mindennapi életünkbe, ám azért jó tudni, hogy ezeket a szuper dolgokat már feltalálták.

A körömlakk, ami megvéd a randidrogoktól

A Dél-Karolina Állami Egyetem négy hallgatója, Ankesh Madan, Stephen Gray, Tyler Confrey-Maloney és Tasso Von Windheim egy olyan körömlakk kifejlesztésén dolgozik, mely elszíneződik, ha olyan italba mártják, melybe előzőleg drogot tettek.

5 hasznos, 2014-es találmány a divatiparból

A speciális körömlakk minden más tekintetben ugyanúgy viselkedik, mint egy hagyományos termék, így a viselője szinte észrevétlenül tudja ellenőrizni, hogy nem akarják-e elkábítani: elég, ha lazán megkeveri az italát az egyik ujjával, majd a körmére pillant.

Az egyetemisták augusztus elején 100 ezer dollárt nyertek találmányukkal egy versenyen, jelenleg pedig további tőkét igyekeznek szerezni ahhoz, hogy be tudják indítani a termék gyártását és forgalmazását.

Az “őrangyal” ékszer

Szingapúri tervezők alkotása a karkötőként és nyakláncként is viselhető “őrangyal” ékszer. A medálon egy gomb található, melyet a viselője feltűnés nélkül megnyomhat, ekkor az ékszer belsejébe épített masina felhívja az előzetesen megadott telefonszámot. A megcsörrenő mobilt aztán felveheti úgy, mintha valaki sürgős ügyben keresné, és máris megvan a megfelelő kifogás a távozásra, például egy rosszul sikerült randiról vagy kínosan hosszúra nyúlt beszélgetésből.

5 hasznos, 2014-es találmány a divatiparból

Az ékszernek mindemellett biztonsági funkciót is ellát: abban az esetben ugyanis, ha a gombját 3 másodpercig tartják nyomva, üzenetet küld egy előzetesen elmentett telefonszámra, megadva az aktuális földrajzi koordinátáit. Így ha az ékszer viselőjét megtámadják, gyorsan segítséget kérhet.

Az edzőcipő, ami segít tájékozódni

Krispian Lawrence megalkotta azt a hasznos, egyben pedig rendkívül divatos edzőcipőt, amely megmutatja viselőjének a helyes utat.

5 hasznos, 2014-es találmány a divatiparból

Az edzőcipőbe épített szerkezet a következőképp működik: az ember – a Bluetooth rendszer segítségével – szépen szinkronizálja a telefonján található térképalkalmazást a cipővel, beüti, hova akar menni, a lábbeli pedig vibrálással jelez, ha rossz irányba kanyarodik, irányt téveszt. A “lábnavigáció” egyébként olyan okos, hogy még azt is jelzi, éppen milyen híres építmény mellett sétál el az ember, utazás közben pedig felhívja viselője figyelmét arra, hogy milyen természeti kincsek találhatók a közelben. 

A sminknyomtató

Grace Choi, a Harvard Üzleti Iskola végzős hallgatója a napokban, egy konferencián mutatta be találmányát, mely megreformálhatja a kozmetikai ipart. A 3D sminktermék-nyomtatóval színkódok alapján bármilyen szemfestéket, pirosítót vagy rúzst házilag kinyomtathatunk magunknak. Ha megtetszik például egy virág színe, elég lesz róla egy digitális fotó, melyről a számítógépes program segítségével leolvasod a színkódot, ezután a gép segítségével már nyomtathatod is az azzal megegyező árnyalatú sminkcuccot.

5 hasznos, 2014-es találmány a divatiparból

A feltaláló tervei szerint a nyomtató 300 dollárba, vagyis nagyjából 65 ezer forintba fog kerülni, amihez persze még hozzáadódik a speciális festékpatronok ára.

A próbafülke, ami egy szatyorban is elfér

Egy fiatal terveződuó, April Estrada és Dennis Caco találmánya a “hordozható próbafülke”, vagyis az átöltözőruha. A holmi tulajdonképpen egy trükkösen szabott maxiruha, amit magadra véve akár teljesen átöltözhetsz nyilvános helyen is anélkül, hogy láthatóvá válna bármely testrészed, melyet nem szánsz közszemlére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top