Öltözködjünk

Nem minden telt nő homokóra: itt vannak a plus size testalkatok

Számos öltözködési útmutató legelső lépése a testalkatok meghatározása, hiszen ez egyfajta mankó lehet abban, hogy megtaláljuk, mely ruhadarabok is állnak nekünk a legjobban. Ennek a kategorizálásnak különösen 40-es méret felett vesszük igazán hasznát.

Nagyobb testen minden jobban feltűnik, akár egy divatbaki is, és jó lenne már, ha az agyonrágott “a leggings nem nadrág” témájú cikkeknél nem mindig plus size lányok szerepelnének elrettentő példaként! Véleményem szerint fontos, hogy az alapvető igényesség meglegyen, mérettől függetlenül, de mivel kiélezett az uniformizálás harca (vagyis mindannyian 90-60-90 vagy épp 38 méret kell legyünk), így a klasszikus konfekcióméreten túl élő társaimnak érdemes duplán átgondolni, mit is kapnak elő a szekrényből hétfő reggel.

Kevesen kerekednek arányosan

Plus size méreten belül picit több testalkatot különböztetünk meg, ezért sem működik az a taktika, amit némely cég csinál, vagyis hogy 10-20 centimétert hozzátoldanak a konfekcióméret ruhájához, majd azt plus size-nak nevezik. Azonban ez sokkal összetettebb, hiszen nagyon kevesen kerekednek ki arányosan, legtöbbünknek hol itt, hol ott több a pluszkiló.

  • Homokóra

A plus size katalógusok és weboldalak 98 százalékának modelljei homokóra-testalkatúak, vagyis arányos a váll-csípő vonaluk, s ehhez karcsú derék és átlagos mellméret párosul. Ennek a testalkatnak áll igazán jól az ún. “bodycon” ruha, ami követi a test alakját, s rendszerint térdig ér, vagy afölött picivel végződik. Én csak mázlistának hívom ezt az alakot, hiszen a legarányosabb testalkat, s a legkevesebb odafigyelést igényel számukra a ruhák válogatása.

Homokóra, nyolcas
Homokóra, nyolcas
  • Nyolcas alak

Ebből a testalkatból származik egy plusz alak, ami leginkább csak plus size méretű hölgyek között fordul elő: az úgynevezett “nyolcas alak”. Ahogy a neve mutatja, egy kerekded számhoz hasonlít, annyiban tér el a homokórától, hogy ide már a mellben erősebb nők tartoznak. Öltözködés szempontjából érdemes a nőiességet kihangsúlyozniuk, akár egy V kivágású ruhával vagy épp peplum felsővel.

  • Alma, körte

A következő két kategória a gyümölcsöké, s talán a legelterjedtebb alkatok közé sorolhatóak: alma és körte. Jómagam az almák táborát erősítem, akikre jellemzően has tájékon tapadnak a kilók, ám a természet remek (és rendszerint vékony) lábakkal ellensúlyozza mindezt. Nekünk kritikusan fontos a derékvonal hangsúlyozása, hiszen látszólag nincs ilyenünk, de mindenkit megnyugtatok: ott van az, csak érdemes egy vékony övvel vagy épp egy mell alatt szabott A vonalú ruhával kiemelni.

Alma, körte
Alma, körte

A körtéknek nincs ilyen gondjuk, hiszen csodás vékony derékkal és felsőtesttel áldotta meg őket a természet, s ezekhez szélesebb csípő és erősebb alsó rész társul. Nekik igazán kihívás a farmervásárlás, hisz ami jó csípőn, az rendszerint óriási derékrészen, ezért érdemes kerülni a magas derekú nadrágokat. Helyette csípőfazont vagy gumírozott derekút válasszanak. Érdemes kiemelniük keskeny felsőtestüket, s nekik nem kell félniük a fodros nyakdíszítéstől vagy épp a nagy mintáktól.

  • Háromszög, téglalap

A geometriai alkatokhoz a háromszögek és a téglalap tartoznak, és bármennyire szörnyen hangzik az elnevezés, itt is létezik megoldás a csinos öltözködésre. A háromszög-alkatúakra a keskeny váll és szélesebb csípő jellemző, ők bátran viseljenek vállhangsúlyos felsőket, ám kerüljék a figyelmet a csípőre vonzó ruhadarabokat. Nekik is remekül áll az A vonalú szoknya vagy ruha, érdemes felpróbálni párat ebből a fazonból. Létezik fordított háromszög alkat is, ahol is a váll erős, széles, s amihez keskenyebb alsórész társul. Ennek a típusnak különösen jól állnak a “lapruhák” vagy a már korábban említett A vonalú szabás.

Háromszög, téglalap
Háromszög, téglalap

A téglalapalkat jellemzője a derékvonal hiánya, amihez arányos váll-csípő tartozik, s az almákhoz hasonlóan a vékony öv és a derék hangsúlyozása (még ha ez azt is jelenti, meg kell alkotni a nem létező derekat) az optimális megoldás.

Minden ruha megér egy esélyt

Természetesen nem vagyunk egyformák, s az ideális ruhatár összeállítása jóval összetettebb, mint a fenti kategóriák, ám fontos, hogy ismerjük testünket, tisztában legyünk alkatunk előnyös és kevésbé előnyös, de javítható részeivel. Miután megállapítottuk, melyik kategóriába tartozunk, érdemes a netet böngészni, s inspirációként plus size bloggereket, modelleket vagy épp híres embereket megfigyelni, ők milyen ruhadarabokat választanak testalkatuk esztétikus megjelenítésére. Ezután pedig már semmi akadálya a kísérletezésnek, mert tapasztalataim szerint minden ruha megér egy esélyt a próbálásra. Legrosszabb esetben nem vesszük meg, s a próbafülke lesz egy-egy tragikus választás egyetlen szemtanúja.

A szerzőről

A Milánóban élő Szkiba Zsuzsanna – vagyis mindenki Zsuzskája – magát csak pozitívtestkép-aktivistának és önbizalommentornak hívja. 3 éve naponta segít nők ezreinek, hogy – először a lelküket ápolva, majd divattanácsokkal ellátva őket – jobban érezzék magukat a bőrükben. Hitvallása, hogy egy nő szépségét, értékeit s helyét a világban nem a farmernadrágja mérete határozza meg, hiszen egy nő 42-es méret felett is élhet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet. Beauty With Plus nevű weboldala és az ehhez tartozó Facebook-közösség tagjai súlytól s kortól függetlenül kíváncsiak tanácsaira, legyen szó a tükörben látható nő megszeretéséről vagy épp a nagyméretű fürdőruhák divatjának újdonságairól. Internetes naplója vidám, pozitív hangvételű, de olykor komoly témákat feszeget, s célja, hogy minden nő visszanyerje önbizalmát, a tükör pedig ne legyen többé ellenség.

Weboldal: www.beautywithplus.com

Facebook: https://www.facebook.com/cupcakeandpearls

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top