Öltözködjünk

Öltöztessük-e kicsinyített másunknak a gyereket?

Helyesen cselekszünk akkor, ha hasonló ruhákat vagy éppen teljesen ugyanolyat aggatunk pici csemetéinkre, mint magunkra? Meddig lehet ez ízléses, és mi az, ami már ízléstelen?

Az elmúlt években újra felkapottá vált a “mini me” kollekciók trendje, aminek következtében ma már a több nagy nevű divatház és fast fashion hálózatok is árulják a felnőtt kollekciók egyes darabjainak gyerekméretű változatait. Az irányzat legfőbb zászlóvivője a celebvilágban Kim Kardashian, aki nagy előszeretettel öltözteti kislányát, North Westet a sajátjához hasonló ruhákba, még akkor is, ha azok még igen bizarrul mutatnak a csöppségen. Pedig lehet ezt akár jól is csinálni, ha ismerjük a határokat.

Öltöztessük-e kicsinyített másunknak a gyereket?

Két szélsőség

Kálmán Zsófia stylist azt mondja, természetes dolog minden gyermeknél, hogy mintaként tekint a felnőttekre. Ez különösen igaz a kislányokra, akik már néhány évesen titkos felfedezőútra indulnak anyu gardróbjában. Ebből kiindulva, miért ne vehetnénk részt ebben a játékban? Miért ne lehetne neki is olyan kabátkája, mint anyának vagy éppen olyan cipője, mint apának? Természetesen ez a játék, csak addig tekinthető normálisnak, amíg a kicsiket továbbra is gyermekként kezeljük, nem pedig apró képmásunknak. Nem szabad példának tekinteni a manapság felkapott celebutánpótlást, hiszen az ő életük pont annyira eltorzult, amennyire szüleiké. Vannak olyan ruhadarabok és kiegészítők, amik egyszerűen nem valók egy fejlődésben lévő gyerekre. “Különösen hangsúlyoznám itt a rossz tartást okozó cipőket és a nem szellőző textíliákat” – magyarázta a stílustanácsadó.

Öltöztessük-e kicsinyített másunknak a gyereket?

 “Nálunk itthon Magyarországon abszolút a két szélsőség figyelhető meg. Vannak szülők, akik kényelmes és jó minőségű kisruhákba öltöztetik a kicsiket, míg mások túlzásba esnek, és plasztikus, kényelmetlen, sokszor giccses szetteket adnak reggelenként a gyerekre. Nehéz megtalálni az arany középutat, de teret kell engedni a pár évesek elképzeléseinek is, hiszen a legtöbbjük már ilyen fiatalon is megfogalmazza véleményét saját ruhatáráról. Már egészen fiatal korban meg kell tanítanunk nekik, hogy bár a megjelenés fontos, de ne ez alapján értékeljék magukat és másokat sem. 

Öltöztessük-e kicsinyített másunknak a gyereket?

Azok a gyerekek, akiknek a szülei túl nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre, elég valószínű, hogy később felszínesen fognak gondolkozni.”- Kálmán Zsófia így mindenkit arra bíztat, hogy bátran vásároljon a mini me kollekciókból, hiszen születhetnek nagyon aranyos anya-lánya és apa-fia összeállítások, amelyek a szülő-gyermek kapcsolatra is pozitív hatással vannak.

Az egész egy játék

Sajnos hazánkban még kevés magyar tervező foglalkozik mini me kollekcióval, de akik nyitottak erre, azoknak érdemes körülnézniük például a NON+ kínálatában. Az itthon is kapható fast fashion márkák közül pedig a H&M-nél és a Mangónál van rengeteg kényelmes és jól variálható, gyerekméretben is megtalálható darab.

Öltöztessük-e kicsinyített másunknak a gyereket?

Domenico Dolce egyszer azt nyilatkozta: “Amikor terveztük a kollekciót azt képzeltük, hogy ez az egész egy játék, ahol a gyerekek felpróbálják a szülők ruháit a móka kedvéért. Most mi adunk a kezükbe egy lehetőséget, hogy ne csak játék legyen, hanem igazából is kis felnőttek lehessenek. Azt hiszem, a miniszmoking és a mini leopárdtáska ellenállhatatlan!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top