Öltözködjünk

5 dolog, amitől elmegy a kedved a vásárlástól

Vásárolni alapvetően jó dolog, főleg ha ruhatárat frissítünk. Mégis vannak olyan zavaró tényezők, amitől elmegy az ember kedve, és kimenekül az üzletből.

Barbie baba alkatú próbababák

A kirakatokban álló próbababák mind tökéletesek. Magasak, valószínűtlenül vékonyak, és minden ruha kifogástalanul áll rajtuk. Így nem is olyan ritka eset, hogy jóhiszeműen kinézünk magunknak egy felsőt vagy szoknyát, amit gondos kezek a babára aggattak, örömmel felpróbáljuk, majd csalódottan állapítjuk meg, nem is annyira jó, mint ahogy hittük. Ha te is átélted már ezt, ne keseredj el, a kirakati babák mérete annyira túlidealizált, akár egy Barbie babáé.

5 dolog, amitől elmegy a kedved a ruhavásárlástól

Unott, fölényes eladók

Ugye ismerős a helyzet, gyanútlanul betérsz egy csilivili ruha boltba, ahol életunt, fölényes stílusú eladókkal hoz össze a sors. Flegmán felelnek minden kérdésre, mintha személyes sértésnek vennék, hogy valaki hozzájuk szólt és érdeklődik valami után. Ha megkérjük őket, hogy keressenek az adott ruhából megfelelő méretet, dulifuli mozdulatokkal, ímmel-ámmal teszik, mintha le akarnának beszélni minket arról, hogy náluk vásároljunk. Kezdjük magunkat felhúzni, és egyre rosszabbul érezni, ezek után bármit mutatnak, már egyáltalán nem tetszik, csak egy dolgon jár az eszünk, ki innen, de azonnal.

Rosszul megvilágított próbafülkék

Rejtély, miért van az, hogy egy márkás ruhabolt minden szegletét gondosan megtervezik, hogy vevőcsalogató legyen, csak éppen a próbafülkékkel állnak hadilábon. A tükrök gyakran olyan lehangoló látványt nyújtanak egy-egy ruhapróbánál, hogy az embernek elmegy az életkedve is. Általában a rossz megvilágítás, a hideg fényű spotlámpák alatt az összes testi hibánk százszorosára nagyítódik. A bőrünk sápadtnak, a kisebb-nagyobb hurkácskáink tonnasúlynak, az enyhe narancsbőrünk pedig menthetetlen testi hibának látszik. A rosszul megtervezett próbafülkék nem hoznak sokat a konyhára, és a szép ruhák gyakran emiatt kerülnek vissza jól megérdemelt helyükre: a bolti vállfára.

5 dolog, amitől elmegy a kedved a ruhavásárlástól

Becsapós akciók

Szerencsére már nemcsak szezonvégi leárazások léteznek. Szinte minden hónapban vannak csábító akciók, ami miatt igenis megéri betérni egy ruhaboltba. Vagy mégsem? Gyakran előfordul, hogy a nagy SALE feliratok mögött nem az van, amit reméltünk. Az 50 és 70 százalékos árleszállítás nem vonatkozik minden termékre, csak néhány elenyésző darabra, ami közül egy magunknak valót sem találunk, így gyorsan odébb állunk. Szerencsére, ez nem mindenhol jellemző, így egy-egy rossz tapasztalat nem veheti el örökre a kedvünket a vásárlástól, de ideig-óráig nagyon is.

Vizslató biztonsági őrök

Persze, persze mindenhol szükség van rájuk, figyelnek, felügyelnek és óvnak. Ők az elmaradhatatlan biztonsági őrök, akik rendesen végzik a munkájukat, és ügyesen levadásznak sok-sok bolti szarkát. No de amikor vidáman belépünk egy üzletbe, és kényelmesen elmerülünk a ruhatenger kellemes kínálatában, majd érzékeljük, hogy túlságosan néznek, sőt egyenesen kinéznek minket, az már nem annyira kellemes dolog. Pedig nem tettünk semmit, nincs rajtunk semmi feltűnő, és különben is törzsvásárlók vagyunk, de ettől valahogy kezd melegünk lenni. Automatikusan zavarba jövünk, pedig nincs miért, próbálni sincs már kedvünk, és vásárlás nélkül távozunk, a ruha pedig a boltban marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top