Öltözködjünk

Új szelek fújnak a divat világában. A szex helyett az erkölcs lett a menő

A legújabb trendek azt mutatják, hogy pár év alatt eljuthatunk egy olyan világba, ahol nem meztelen testekkel fogják ránk tukmálni a termékeket. A vásárlók számára ugyanis egyre fontosabb az általuk használt márkák értékrendje.

Ha valakinek úgy tűnik, hogy a divatmárkák egy része az utóbbi időben kevesebb szexuális tartalmat használ kampányaiban, az jól látja. Iparági elemzők szerint a szex egyre kevésbé adja el a terméket.

Vége a pucérságnak?

A Business Insider című gazdasági magazin egy novemberi cikkében arra írt, új trend van születőben. A lap szerint olyan, korábban kizárólag erotikus töltetű, női és férfi testeket ábrázoló képekkel hirdető márkák, mint az Abercrombie & Fitch, illetve az American Apparel is megváltoztatták marketingstratégiájukat. A vásárlók kényszerítették erre a cégeket, amikor elegük lett a szokásos szexuális tartalomtól, és nem vették meg a nem ritkán a pornográfia határait súroló utalásokkal hirdetett termékeket.

American Apparel egyik reklámplakátja
Az American Apparel egyik reklámplakátja

A termék is más lett

A vásárlók már nem rohannak az Abercrombie & Fitch üzletekbe, hogy az ott tárolt félmeztelen, kigyúrt fiatalemberekkel fotózkodjanak, és az American Apparel pedofil jellegű képeit is taszítónak találják. Egyre több a tudatos vásárló, akik nem feltétlenül akarják a saját testüket sem mutogatni, illetve nem kívánnak a márka logóját viselve eleven hirdetőoszlopként funkcionálni.

Az Abercrombie és az AA – utóbbi egyébként idén ősszel csődeljárás alá is került – pedig kénytelen odafigyelni az elvárásokra, ha továbbra is szeretne bevételt elkönyvelni, ezért a megjelenés mellett a termékpaletta is átalakult. A Z generációként emlegetett fiatal vásárlók kedvéért egyszerűbb, funkcionálisabb, kevésbé szexi, kevesebb feliratos ruhákat és kiegészítőket kínálnak legfrissebb kollekcióikban.

Abercrombie & Fitch félmeztelen modelljeivel fotózkodnak a vásárló hölgyek
Az Abercrombie & Fitch félmeztelen modelljeivel fotózkodnak a vásárló hölgyek

Mi van a szex helyett?

Természetesen a szexuális utalások helyett nem vallásos hegyi beszédek következnek, az erkölcs mostanában jóval komplexebb történet a bibliai elvárásoknál. Ha egy cég azt akarja, hogy szeressék, akkor nemcsak a termékkel kell jó benyomást tennie a vevőkre, hanem azzal is, amit önmagukról kommunikálnak. Például nem diszkriminálhatja alkalmazottait egészségügyi helyzetük vagy kulturális hátterük miatt, ahogy azt az Abercrombie tette, és amiből több bírósági ügy is lett.

A mai fiatalok és a harmincas–negyvenes korosztály nagyra értékeli a toleranciát, az egyenlőséget, a környezet, az állatok védelmét, és úgy általában az etikus viselkedést.

a
A Patagonia reklámkampánya – újrafeldolgozott műanyagból készítik legtöbb terméküket, és rengeteg pénzt forgatnak vissza környezetvédelembe, oktatásba és civil szervezetek támogatásába.

Vannak jó fiúk?

Nem állítjuk, hogy őszinte vágy vezérli a divatipar szereplőit, amikor egy-egy botrány után kiiktatják például az angórát az alapanyagaik közül, vagy megfogadják, hogy most már tényleg nem használnak gyerekmunkát. A kritikusok szerint a folyamat rendkívül lassú és nem elég hatékony, mert még mindig rengeteg ember és állat szenved, mérgezzük a világot azért, hogy csinos holmikat vehessünk magunknak. Mezei vásárlóként csak hálásak lehetünk azoknak a civil szervezeteknek, amelyek folyamatosan figyelik a nagy cégek tevékenységét és nyilvánosságra hozzák, amit találnak, kikényszerítve ezzel a változást.

A Stella McCartney több állatvédő szervezetet is támogat, többek között az Animals Asiát és az ASPCA-t.
A Stella McCartney több állatvédő szervezetet is támogat, többek között az Animals Asiát és az ASPCA-t.

Rengeteg márka esetében az etikus viselkedés simán lehet puszta PR-fogás, bár pont az internet nyilvánosságának köszönhetően nagy a kockázat. De egyre több olyan cég található a piacon, mint például a TOM’S, a Patagonia vagy a Stella McCartney, amelyeknek nemhogy ártana, de használ hosszú távon, hogy erkölcseik vannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top