Öltözködjünk

Zokniba rejtett levélben kért segítséget a rabszolgaként dolgoztatott gyári munkás

Egy brit lány és az édesapja egy, a Primark márkánál vásárolt zokniban bukkantak rá egy mandarin nyelven írt levélre, melyben egy kétségbeesett, bebörtönzött férfi kér segítséget.

A levél íróját Ting Kun Dingnek hívják, 39 éves, Anhuj tartomány lakója, és állítása szerint június 29-e óta emberrablás vádjával börtönben tartják fogva, a feleségét elmegyógyintézetbe zárták, az apját pedig tavaly egy kórházban ölték meg.

Zokniba rejtett levélben kért segítséget a rabszolgaként dolgoztatott gyári munkás

Dinget abban a gyárban dolgoztatják rabszolgaként, ahol a Primark termékei készülnek, így tudta becsempészni a levelet a zokniba. Arra kérte a megtalálót, hogy hozza nyilvánosságra azt, mivel így szeretne üzenni Hszi Csin-ping kínai elnöknek. Mint írja: a helyi kormány rendkívül korrupt és a szövetségi kormány elvei és politikája ellenében cselekszik. A férfi abban bízik, hogy ha segítségkérő üzenete eljut az elnökhöz, megvédi majd az embereket.

Azt, hogy a levél valódi-e, esetleg csupán egy internetes átverés, egyelőre nem lehet biztosan tudni. A Primark úgy nyilatkozott: egyelőre sem a terméket, sem a levelet, sem pedig a vásárlást igazoló blokkot nem adták át nekik a megtalálók, ezek nélkül azonban nem tudnak érdemi vizsgálatot indítani az ügyben. 

Volt már ilyen

Nem először fordul elő azonban ilyesmi. Tavaly nyáron egy ír lány, Karen Wisínska egy Primarknál vásárolt nadrág zsebében bukkant rá egy kínai nyelvű üzenetre és egy börtönigazolványra, melyet feltételezhetően egy munkás rejtett el benne, aki a nadrágot varrta. “Naponta 15 órát dolgozunk, és olyan ételt kapunk, amit a disznóknak vagy a kutyáknak se adnál. Úgy hajtanak minket, mint az ökröket vagy a lovakat szokás” – állt a levélben.

Zokniba rejtett levélben kért segítséget a rabszolgaként dolgoztatott gyári munkás

A Dél-Walesben élő Rebecca Gallagher az új nyári ruhája címkéi közt találta a “Fárasztó órákon át munkára kényszerítenek minket” mondatot tartalmazó, angol nyelvű üzenetet. Ugyanilyen betűtípussal írták azt a cetlit is, melyre egy másik vásárló bukkant egy Primark ruhájában, a “Megalázó, kizsákmányoló körülmények” szöveggel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top