Öltözködjünk

Így koppintottak a divattervezők 2015-ben

A divat világában az inspirációt és a koppintást csak egy nagyon vékony határvonal választja el egymástól. Ezt pedig idén is alaposan kihasználták a divattervezők.
Így koppintottak idén a divattervezők

A bal oldali képen látható kosztümöt Alexander McQueen tervezte 1997-ben a Givenchy divatháznak, míg a jobb oldali kreációt Olivier Rousteing 2015 tavaszára a Balmainnek. Enyhe kifejezés, hogy hasonlítanak…

Így koppintottak idén a divattervezők

Tom Ford nem először és vélhetőleg nem is utoljára merített igen feltűnően ihletet évtizedekkel ezelőtti elődei munkáiból. Tavaly Geoffrey Beene 1967-es flitteres ruháit és Christobal Balenciaga 1973-ban tervezett megkötős felsőjét is “aktualizálta”. Az idei tavaszi–nyári kollekciójában André Curréges francia divattervező egyik 1972-es kreációját idézte meg.

Így koppintottak idén a divattervezők

1974-ben, egy cipőfesték reklámfotóján virított az a csíkos csizma, melynek hasonmása az egyik idei Valentino-kollekcióban  bukkant fel.

Így koppintottak idén a divattervezők

A Christian Dior divatház tavaszi-nyári haute couture kollekciójának egyik darabját jó eséllyel Julia Roberts egyik jelmeze ihlette, amit Vivian Ward, a prostituált szerepében viselt a Pretty Woman című filmben.

Így koppintottak idén a divattervezők

Szintén egy film, a 2001-es Tenenbaum, a háziátok című vígjáték-dráma inspirálhatta a Lacoste idei őszi–téli kollekciójának több szettjét is. A René did it first felirat René Lacoste-ra, a divatház névadójára és az ikonikussá vált teniszpólók megalkotójára utal. De Wes Anderson (a Tenenbaum rendezője) is megérdemelt volna egy névre szóló ruhadarabot, ha már.

Így koppintottak idén a divattervezők

Junya Watanabe japán divattervező tavaszi–nyári kollekcióját bevallottan az orfizmus nevű művészeti irányzat, ezen belül is Sonia Delaunay festményei ihlették.

Így koppintottak idén a divattervezők

Geoffrey Beene az 1990–91-es kollekciójában szerepeltek azok a hámszerű kiegészítők, melyekhez nagyon hasonló darabok bukkantak fel idén Alber Elbaz, a Lanvin számára készült őszi–téli kollekciójában. Elbaz 1985 és 1992 között Geoffrey Beene-nek dolgozott, tehát vagy egykori mesterétől merített ihletett, vagy pedig már az eredeti kiegészítőt is ő maga tervezte annak idején.

Így koppintottak idén a divattervezők

Leigh Bowery ausztrál performanszművész és divattervező a kilencvenes évek elején mutatta be feleségével a The Birth, vagyis A születés című műsorszámot, mely során a férfi egy speciális kosztüm segítségével jelképesen megszülte a nőt. Rick Owens amerikai divattervező a legújabb tavaszi–nyári kollekciójának bemutatóján modelljei segítségével idézte meg ezt a produkciót, a nők ereje előtt tisztelegve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top