Öltözködjünk

A nő, akit nem tapsoltak meg az Oscar-gálán

A hat Oscar-díjat bezsebelő Mad Max díjnyertes jelmeztervezője, Jenny Beavan kritikusan gyenge tapsot kapott sajátosan "lezser" gálaruhája miatt. A közönségnek jól láthatóan nem tetszett Beavan motoros bevonulója. Ennek ellenére a tervező egy percig sem sértődött meg, és higgadtan mondta el véleményét a Hollywood Reporter újságírójának..

Amikor a magazin újságírója megkérdezte tőle, hogy szerinte miért csak visszafogott tapsot kapott a nézőtéren ülőktől, Beavant először viccesen így reagált. “Őszintén: én sem tapsoltam végig a gálát. Az ember keze elfárad. És amúgy sem muszáj mindenkit megtapsolni! Engem egyáltalán nem zavart, hogy nem éljeneztek. Jól éreztem magam így is.” Beavan azt mondja, azért öltözött úgy, ahogy, mert botrányosan rosszul állt volna neki a magassarkú, az Akadémia pedig semmilyen kikötést sem tett az öltözékkel kapcsolatban. Így kételkedés nélkül a bőrdzsekit és a farmert választotta. “Farmeros típus vagyok. Van többféle ruhám is, de ez most egy teljesen tudatos döntés volt, hogy nem csak egy egyszerű fekete ruhába jöjjek az Oscar-gálára. Egy lázadó brit vagyok. Mindig is az voltam. De hát nézzenek csak rám! Alacsony és kövér vagyok. Nevetségesen mutatnék egy lepedőnyi ruhában.”

A nő, akit nem tapsoltak meg az Oscar-gálán

És ha már nem akart kisestélyiben menni a gálára, Beavan a Mad Maxhez igazította a ruháját, és a motoros stílus mellett döntött. Ezzel akart tisztelegni a film előtt, és valami egyedivel előrukkolni az eseményen. “Ha valaha egyszer újra jelölnek az Oscar-díjra, biztos ahhoz a filmhez fogok öltözni. De mindig nadrágban leszek a gálán, mert nincs az a pénz, hogy a lábaimmal ijesztgessem Los Angeles gyanútlan lakosait” – ecsetelte Beavan, aki a szándékosan rebellis ruhaválasztással azt is ki akarta fejezni, hogy nem kell mindenkinek topmodellként kinéznie és a konvencióknak megfelelni. “A sikerhez nem kell szupermodellként kinézned. Mintha ez egy választható opció lenne… Ha jól érzed magad a bőrödben, bármire képes vagy. Az embereknek nem kell tapsolniuk, nem kell szeretniük a munkád.”

 

via GIPHY

A visszatérő rendezője, Alejandro González Iñárritu később úgy nyilatkozott, hogy nem a nemtetszését fejezte ki azzal, hogy nem tapsolta meg Oscar-díjas kollégáját, hanem egyszerűen csak “megkésett a reakcióval”…

Lehet felháborodni Jenni Beavan ruháján, de mi azt javasoljuk, hogy inkább foglalkozzunk a munkásságával. Eddig olyan filmek jelmeztervezője volt, mint a korábban említett: Mad Max, A király beszéde, Sherlock Holmes 1–2., Fekete dália, Értelem és érzelem…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top