Öltözködjünk

A táska már jobb befektetés, mint az arany

Háromszintes családi házat vagy akár 28 darab vadiúj autót is lehetne venni abból a pénzből, amit kifizetett valaki egy luxustáskáért, melyet valószínűleg soha nem fog hordani. Mégis megérte.

“Ennyit egy táskáért?!” – tízből kilencen tuti így hördülnek fel, ha meglátják, mennyibe kerül egy luxus kézitáska. Pár százezertől akár milliókig is felmehet ezeknek a kiegészítőknek az ára, azonban másként is lehet rájuk tekinteni, mint túlárazott luxusholmikra.

Egy Chanel, Gucci vagy Hermès táska ugyanis jól megtérülő befektetésként is megállja a helyét, sok esetben magasabb az értéknövekedésük, mint az aranynak. Jól mutatja mindezt például  egy közelmúltbeli rekord, amikor a Christie’s aukciósház árverésén egy mattfehér, himalájai krokodilbőrből készült Hermès Birkin-luxustáskáért nem kevesebb, mint 300 168 dollárt, vagyis átszámítva mintegy 84,7 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A különleges anyagú és színű, gyémántokkal kirakott és természetesen kézzel készített táska magasabb áron kelt el, mint egy ritkaságnak számító, Csing-dinasztiából származó fali tekercs.

A táska már jobb befektetés, mint az arany

A korábbi aukciós rekordot a tavaly szintén a Christie’s hongkongi árverésén elkelt, arany- és gyémántdíszítéssel készült krokodilbőr Birkin-retikül tartotta 222 ezer dollárral, vagyis 63 millió forinttal. 2011-ben egy másik piros krokodilbőr Birkin-táska 203 150 dollárért, azaz mintegy 56 millió forintért talált vásárlóra.

 Stabilabb és kiszámíthatóbb

A Baghunter nevű, luxustáskákra szakosodott online piactér tulajdonosai szerint egy Hermès Birkin-táska értékének átlagos éves növekedése magasabb, mint az aranyé. 1980 és 2015 közötti időszakra megvizsgálták az amerikai piacot, és megállapították, hogy ez alatt a 35 év alatt az arany átlagos éves hozama 1,9% volt, míg a luxustáska esetében az átlagos éves értéknövekedés 14,2%-ot ért el. Ráadásul értéknövekedése jóval stabilabb és kiszámíthatóbb volt, mint a nemesfém esetén.

A táska már jobb befektetés, mint az arany
A Birkin-táska Jane Birkin brit színésznő nevét viseli. A sztár tavaly júliusban arra szólította fel a  Hermès divatcéget, hogy a krokodilbőrből készülő táskáikhoz ne használják a nevét, mert nem tartja etikusnak, ahogy a bőrükért tartott krokodilokkal bánnak.
 

Ezek az értékek egy konkrét táska esetén persze nagy eltéréseket mutathatnak. Nagymértékben függ attól, milyen állapotú az adott táska és mennyire számít ritkaságnak. A kategória csúcsát a Hermès, azon belül is a Birkin-táskák jelentik, melyekből egy “szokványos” modellhez 3 millió forint körüli összegért lehet hozzájutni, és amelyeket már újonnan sem vásárolhat meg akárki, többéves várólista van rájuk folyamatosan. Egy limitált szériás Chanel-, Gucci- vagy Balenciaga-táskát megcsípni azonban szintén megtérülő befektetés lehet.

Megnézem
Összes kép (1)

Nem is használják

Persze a legritkább esetben kell úgy elképzelni, hogy az olyan különleges darabokat, mint amilyet legutóbb elárvereztek, valaki tényleges használatra vásárolja, majd mikor már ráunt, mint a milliárdosok vaterájára, bedobja egy aukciósház soron következő árverésére. Ezt a mostani darabot például korábbi tulajdonosa sohasem használta, pedig 2008 óta a tulajdonában volt.

Az azonban tény, hogy ha valaki megteheti, hogy vásárol magának egy extrábban számító luxustáskát, ha vigyáz rá, bármikor túladhat rajta úgy, hogy még nyer is az üzleten. A Birkin-táskák értéke például az elmúlt 35 évben megötszöröződött, a következő tíz évben pedig várhatóan ismét megduplázzák értéküket.

Meg tudsz különböztetni ránézésre egy luxustáskát egy olcsó darabtól? Töltsd ki ezt a kvízt, és kiderül!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top