Öltözködjünk

Sosem volt ilyen környezetpusztító a ruhaipar

Mára a ruhaipar a második legnagyobb vízfogyasztó iparággá vált a világon a mezőgazdaság után. Egy pamutpóló előállításához közel 3 ezer liter vízre van szükség, ami egy felnőtt ember kétéves vízfogyasztását fedezi.

Amióta egyre jobban terjednek a fast fashion ruházati üzletláncok (Zara, H&M és társai), úgy válik a ruhaipar a legnagyobb vízfogyasztó ágazattá, amelynél csak a mezőgazdaság fogyaszt több vizet. Az ok egyszerű: a divatmárkák maguk gyártják le minden évben az aktuális divatnak megfelelő kollekciót, s mivel a ruhák minősége nem a legjobb, így hamarabb kell pótolni őket.

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) szerint egy pamutpóló elkészítéséhez 2700 liter vízre van szükség, ami nagyjából megegyezik egy felnőtt 2,5 éves folyadékszükségletével. Ez azt jelenti, hogy a ruhaipar a második legnagyobb vízfogyasztó iparág a világon a mezőgazdaság után. A ruhaipar az üvegházhatású gázok nyolc százalékáért felelős, aminek mennyisége 50 százalékkal nőhet 2050-re – írja a cikkében a témáról a G7.

A fast fashion láncok miatt egy átlagos vásárló sokkal több ruhát vesz, mint pár évtizede, de a ruháit már kevesebb mint feleannyi ideig használja. Jelenleg amúgy évi 150 milliárd ruhanemű készül, tehát egy emberre átlagosan húsz új ruha jut egy évben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top