Öltözködjünk

Vivienne Westwood szerint így változtasd meg a világot hat lépésben

A punk ikon rendhagyó tanácsai

Vivienne Westwood, a hetvenes-nyolcvanas évek punk ikonja és az egyik legbefolyásosabb angol divattervező a hónap elején ünnepelte hetvenhetedik születésnapját. Westwoodot nem kizárólag a divat foglalkoztatja, sokkal szélesebb körű motivációi vannak: a világot szeretné megmenteni.

A Sex Pistols zenekar születésénél is bábáskodó Westwood sarkos véleményét az elmúlt öt évtizedben soha nem rejtette véka alá: volt, hogy leborotválta a fejét, hogy a világot a klímaváltozásra figyelmeztesse, vagy Margaret Thatchernek öltözött a Tatler magazin címlapjára. A performanszok mellett azonban ténylegesen, anyagilag is támogat számos jótékonysági és civil szervezetet, többek között az etikus divat témakörében.

Elsősorban a környezetünk állapota aggasztja – főleg, mióta olvasta James Lovelock, a Gaia-elmélet megalkotójának könyvét, aki azt mondja, az évszázad végére csak mintegy egymillió ember fog maradni. Szerencsére Vivienne Westwoodnak van egy terve: ahogy ő mondja, hat lépésben tanít meg a hatalommal való szembeszegülésre, és mindezt úgy, hogy közben a bolygót is megmenthetjük.

Vivienne Westwood 1982-ben. Fotó: Getty Images

1. Ismerd ellenségedet!

„Aktivistaként ez a fő feladatom, hogy elemezzem a dolgokat. Ahhoz, hogy lássuk, mi a dolgunk, látnunk kell az ellenséget. Szerintem pedig a rohadó pénzügyi rendszer az, amely eleve arra van kitalálva, hogy szegénységet generáljon.”

2. Zöldítsd be a gazdaságot!

„Ennek orvoslására az egyetlen mód a zöldgazdaság, amely meggazdagodási lehetőséget, szabadságot, egyenlőséget, testvériséget hozhat. Amit a természet ingyen ad, az senkinek nem lehet a tulajdona. Ennyi.”

3. Kezdd az energiaforrásokkal!

„Legelőször zöldenergiára kell váltanunk. Van egy kezdeményezésem, SWITCH a neve, szeretném az ország felét zöldenergiára kötni, kezdve a divatiparral. Mindenki benne van, mind meg fogjuk csinálni.”

 

 

Vivienne Westwood napjainkban. Fotó: Getty Images

4. A vagyon újraelosztása„Ahogy az emberek visszaszerzik a földeket, különálló egyének helyett egy közösséget kapunk, amelynek tagjai segítik egymást. Ez a testvériség. Az egyenlőség pedig a javak és lehetőségek egyenlő elosztása.”

5. Ünnepeld a kultúrát!

„Ha a fogyasztás helyett a kultúrát ünnepelnénk, amely összekapcsolja az embereket, nem lenne gondunk a klímaváltozásra, az egészségügyre, mert a kultúra gondolkodni tanítja az embereket. Manapság viszont fogyasztás van, művészet nincs.”

6. Kérdőjelezd meg a hatalmasok hatalmát!

„Theresa May megetette a britekkel, hogy mindig támogatniuk kell a pártot, és hogy mindig ugyanazok lesznek a rendszer élén. Nem tudom, miért hiszi el ezt bárki is.”

Forrás: Another Mag

Kiemelt képünk: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top