Öltözködjünk

Ez nem csupán egy divatmárka, én egy életérzést teremtek – júliusban a Hónap Designere Mezőfi Andrea, az MZF alapítója

Közel sincs még harmincéves, de több mint négy éve dolgozik saját márkája, az MZF építésén, fejlesztésén. Mezőfi Andi számára a divatos megjelenés nem csupán egyedi ruhákat, de személyre szabott frizurát is jelent, ezért mindkét műfajban profi szakemberként van jelen. Egyre több helyen fel is tűnnek Budapest-szerte a ruhái, amelyeket azoknak ajánl, akik a mindennapokban is különlegességre vágynak, minőségi és megbízható megoldásokat keresnek.

Min dolgozol éppen?

Egy ideje már kapható a tavaszi-nyári kollekció, de folyamatosan új darabokkal egészítem ki a már meglévőket. Azt tapasztalom, hogy a vevők kifejezetten igénylik, hogy rendszeresen újdonságokkal álljak elő, ami egyfelől remek lehetőség arra, hogy fenntartsam a márka iránti érdeklődést, ugyanakkor nekem is mindig vannak ötleteim. Az alkotás nálam valóban egyfajta belső kényszer, ami hajt előre. Egyébként sem szeretek azonos anyagból nagy mennyiséget készíttetni, kifejezetten élvezem a kísérletezést, hogy kipróbáljam, más anyagból, más mintával hogyan mutat ugyanaz a fazon. Emellett már elkezdtem az őszi kollekció kidolgozását is, az előkészületek már javában folynak. Az sikeres és bevált fazonokat szeretném megtartani, esetenként újragondolni, és ezeket kiegészíteni az aktuális szezonhoz illeszkedő további modellekkel.

MZF

Nemcsak divattervezői, hanem fodrászvégzettséged is van. Melyiket szerezted meg előbb?

Gyerekkorom óta fodrász szerettem volna lenni, de a szüleim arra biztattak, hogy képezzem tovább magam más területen is. A Mod’Artban végeztem divattervezés szakon, ezt anyukám ajánlotta, és milyen jól tette! Mielőtt elkezdtem volna az iskolát, nem is gondoltam arra, hogy ennek Magyarországon van létjogosultsága, mert a divattervezést mindig külföldön életképes területnek tartottam. Előképzettségem nem nagyon volt, ennek ellenére gyorsan belerázódtam a „divatiskolai” életbe. Nemcsak a kreatív részét szerettem, de azt is, hogy amit megtanultunk, azt később gyakorlatban is kipróbálhattuk. Lehetőség volt arra, hogy ami addig csak papíron létezett, az fizikai, kézzelfogható formát is öltsön. A diploma megszerzése után rögtön belevágtam az első kollekcióm megtervezésébe, és ezzel párhuzamosan kezdtem el az OKJ-s fodrászsulit.

Hogyan működik a két elfoglaltság egymás mellett?

Az első MZF sorozat tulajdonképpen a diplomakollekcióm továbbfejlesztett változata volt, amit még egyfajta kísérletként kezeltem. Kíváncsi voltam a visszajelzésekre, arra, hogy el lehet-e adni, ezért jó néhány üzletbe elmentem, és megmutattam, egyszóval felmértem a terepet. Az apró, megfontolt lépések híve vagyok, ezért is indultam 6-7 öltözékkel, mindegyik fazonból egy-egy darabbal. Lassan fejlesztettem a márkát, és sokáig nem úgy tekintettem a tervezésre mint főfoglalkozásra. Éppen ezért amint kézhez kaptam a fodrászvégzettséget igazoló oklevelet, elkezdtem szalonokat keresgélni, de egyetlen olyan helyet sem találtam, ahol hosszú távon is el tudtam volna magam képzelni. Úgy éreztem, az egyetlen járható út, ha saját üzletet nyitok, ezért a szüleim segítségével kibéreltem egy helyiséget, ahol elindítottam egy fodrász- és dizájnbolt egyedi kombinációját. Itt én választom ki a munkatársaimat és a tervezőket is. A csapat nagy része nagyon jól működik, de figyelem az új kezdeményezéseket, és újabb tervezők után is kutatok. A tervezés és az üzletvezetés nagyon sok munkával jár. A kreatív feladatokat nagyon élvezem, de az adminisztratív és marketingterületet előbb-utóbb szeretném megbízható szakember kezébe adni.

MZF

A sok elfoglaltság mellett hogyan jut időd a tervezésre?

Tulajdonképpen egész nap inspirálódom, ahogyan járok-kelek a városban, egyfolytában gondolkozom, új fazonokon jár az agyam, szóval a tervezés egy részét „fejben” végzem. Csak akkor ülök le és rajzolom meg a konkrét terveket, amikor összegyűlik egy jó adag ötlet, ezeket egészítem ki teljes öltözékekké. Előfordul, hogy annyi terv gyűlik össze, hogy egy részük végül nem kerül be az adott kollekcióba, de később újra előveszem, ha szükséges, kicsit átalakítom és megvalósítom őket. Szerencsére a biztos alapok már kialakultak az évek során, azaz nagyon jó alapszabásmintáim vannak, amelyekhez bármikor nyúlhatok.

Habár már négy éve építgeted a saját márkád, még mindig a legfiatalabb korosztályhoz tartozol. A veled egykorúakon túl kik nyitottak még a ruháidra?

Szerencsére elég széles réteg vásárol tőlem, a huszonévesektől kezdve a vagány ötvenes vásárlókig. A kollekcióimra általánosan jellemző a sportos karakter és a funkcionalitás. Aktívan élő nőknek és férfiaknak dolgozom, ezért az alapanyag-választásnál is nagyon figyelek a természetességre. Kizárólag olyan matériákat használok, amelyek moshatók, és kényelmes a viseletük. A kabátoknál például fontos a vízállóság, a téli holmiknál, hogy valóban melegítsenek. Arra törekszem, hogy a kényelem és a praktikum mellett minden MZF ruhában legyen valami extra, valami különleges részlet. A stílusom az utóbbi időben változott egy picit, úgy is mondhatjuk, hogy nőiesebb lettem. Egyre jobban ügyelek arra, hogy olyan csinos darabokat készítsek, amelyekben sok variációs lehetőség van, nem egy alkalomra szólnak, hanem sok helyre felvehetők, és ugyanolyan jól mutatnak edzőcipővel, mint magassarkúval. Bár még mindig sportosnak tartom magam, egyre közelebb áll hozzám ez az elegáns vonal. A méteráruboltok is inspirálnak, az anyagvásárlás nekem olyan, mint más nőknek egy-egy új cipő megvétele okozta öröm. Valóságos endorfinbomba, ami szinte mindig beindítja a fantáziámat, és persze új ruhákat eredményez.

MZF

Férfiaknak is készítesz ruhákat.

Igen, ez már a kezdetek óta így van. Úgy látom, hogy kevés itthon a tervezői férfi holmi, és egyre többen keresnek minőségi egyedi darabokat. Részben taktikai lépés volt ennek a vonalnak az elindítása, de azt látom, hogy nagyon szeretik a férfiak a dolgaimat, ezért én is arra törekszem, hogy egyre szélesebb legyen a választék.

A női vonal azért még mindig domináns. Mesélj az aktuális kollekciódról!

Az idei nyári széria alapvetően könnyed, egyszerre csinos és sportos darabok gyűjteménye. Igyekeztem úgy egységessé tenni, hogy közben megtartsam ezt a fajta kettősséget. Szerintem nagyon vidámra sikerült, és remekül hozza azt az életérzést, ami jellemző a márkára. Pasztellszíneket is használtam, amire korábban még nem volt példa, és sok a virágminta is. Kifejezetten olyan anyagokat választottam, amelyeket nyáron jó viselni, pamutot, vékony muszlint, farmert és flokont. A ruhák egymással is jól kombinálhatók, a sportos és elegáns darabok keverése pedig még több lehetőséget rejt. A személyes kedvencem a pöttyös ruha és a felső a pöttyös hajtókájú sorttal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top