Öltözködjünk

Látogatói rekordot döntött a papi divatot bemutató New York-i kiállítás

Öt hónap alatt 1,7 millióan látták a hét elején véget ért tárlatot.

Látogatói rekordot döntött a katolikus papi és egyházi divatot bemutató kiállítás a New York-i Metropolitan Múzeumban: öt hónap alatt 1,7 millióan látták a hét elején véget ért tárlatot. A Met legtöbb látogatót vonzó kiállításának rekordját eddig egy 1978-as, Tutanhamon egyiptomi királyról szóló tárlat tartotta, melyet 1,3 millióan tekintettek meg.

A Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Égi testek: A divat és a katolikus képzelet) című kiállítás volt az eddigi legnagyobb Met-tárlat: több mint 5500 négyzetméteren, 25 teremben mutattak be a Vatikánból kölcsönzött papi és főpapi viseletek és a Met saját tárgyai mellett olyan dizájnruhadarabokat, amelyeket a katolikus ikonográfia vagy stílus inspirált.

Cindy Ord/Getty Images for Sheen Center/AFP

Láthatott a közönség El Greco bíborosa ihlette pelerint, egy elsőáldozó-ruha ihlette Chanel menyasszonyi ruhát, Zurbarán festményeinek szerzetesei által inspirált estélyiket, ezen kívül Azzedine Alia és Vivienne Westwood ruhakölteményeit is megcsodálhatták a múzeum középkori és vallási témájú műalkotásai mellett. Szentek, angyalok és Szűz Mária ábrázolásainak hatására olyan tervezők készítettek ruhakölteményeket, mint Alexander McQueen, Yves Saint Laurent és Jean Paul Gaultier.

A ruhaköltemények mellett 18-21. századi ékszereket is bemutattak. A Vatikán különlegesen finom kidolgozású ruhadarabokat és kiegészítőket adott kölcsön a New York-i intézménynek: arany- és ezüstszállal hímzett miseruhákat, drágaköves tiarákat és mitrákat, köztük például XI. Piusz pápa 1929-ben készült mitráját.

A kiállítás adta az idei Met-gála témáját, mely ezúttal is rengeteg sztárt vonzott. A május első hétfőjén tartott bálon sok híresség a katolicizmus inspirálta kreációkban jelent meg.

Angela WEISS / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top