Őrangyal cikkek

Csúszdaparkok, játszóházak – veszélyek, mire figyelj?

A rossz idő beköszöntével egyre kevesebbet mozdulunk ki, a programok is átkerülnek a zárt térbe: a családok és kisgyerekesek egyre gyakrabban bukkannak fel játszóházakban és csúszdaparkokban. Mire figyeljünk? Milyen veszélyek fenyegetnek?

Itt az ősz, így a kinti programok egyre inkább beltérbe szorulnak. A kertben rendezett szülinapi bulikat felváltják a játszóházi zsúrok, a strandok helyett pedig a fedett csúszdaparkokat és játszóházakat látogatjuk inkább. Mire ügyeljünk, hogy mindenki jól érezze magát, és senkinek ne essen baja.

Csúszdaparkok

A aquaparkok vagy csúszdaparkok szigorú szabályzattal rendelkeznek, többnyire életkorban és magasságban határozzák meg, kik használhatják az adott csúszdákat. Mielőtt egy ilyen létesítmény felé vesszük az irányt, mindenképpen nézzünk utána, gyermekeink egyáltalán használhatják-e. Elég kellemetlen élmény, amikor kifizettünk több tízezer forintot a napi belépőkért, és a pici medencén kívül mást nem tudunk használni.

Amennyiben a gyerekeink nem felelnek meg a használat feltételeként szabott kitételeknek, semmiképpen ne engedjük oda őket. Ha használhatják, akkor se hagyjuk felügyelet nélkül, és tudásuknak megfelelően legyen rajtuk karúszó, mellény vagy úszógumi. Ha a játék vízbe ugrálás, akkor érdemes olyan felfújható eszközt választani, ami a gyerekhez rögzíthető, tehát egy mellény vagy egy karúszó, hiszen az ugrálás során egy úszógumiból, tapasztalatból mondom, könnyen kiesnek.

Csúszda parkok, játszóházak - veszélyek, mire figyelj?

1. Babakocsi-árnyékoló, Mamas & Papas 11.990 forint
2. Csatos hordozó, Liliputi 26.990 forint
3. Úszómellény, Decathlon 5.490 forint
4. Sebtapaszok, Ikea 395 forint
5. Plenkázó alátét, Liliputi 13.490 forint
5. Úszópelenkának is használható mosható pelenkakülső, Milovia 8.490 forint

Mivel a családok általában több, eltérő korú gyerekkel érkeznek ezekben a fürdőkomplexumokba, biztosan találunk a kicsinek is megfelelő medencét, míg a másik szülő a nagyobbal elmegy csúszdázni vagy a hullámfürdőbe. Ha van is gyerekmedence, arra ügyeljünk, milyen a helyi szabályozás: a szülők csak a széléről vagy esetleg bokáig a medencében állva felügyelhetik a pancsolást. Ha vétünk a szabályok ellen, bizony a morcos úszómesterek nem túl kedvesen képesek rendre utasítani minket, renitens szülőket.

Ha mélyebb medencébe megyünk, ahol a nagynak még leér a lába, így jobban tud játszani, akkor a kicsit kössük magunkra karikás kendővel vagy mei tai hordozóval. Sok hordozós anyuka a karikás kendőt kifejezetten strandoláshoz használja, hiszen nem olyan vastag, könnyen felköthető, és gyorsan szárad. A hordozó vagy babakocsi külön praktikus, hiszen ezeken a helyeken a nagyok órákon keresztül elvannak, jó, ha a kicsinek van hol álomra hajtania a fejét, ha kifáradna.

Játszóházak

Ahány játszóház, annyiféle, de azért néhány dolog általánosságban elmondható, így fel lehet készülni a legtöbb kihívásra, amivel egy ilyen létesítményben találkozhatunk.

Ha játszóházba megyünk, mindig legyen nálunk rendes zokni, hiszen higéniai okok miatt a szülők sem léphetnek be mezítláb. Sokszor hajlamosak vagyunk erről az apróságról elfeledkezni, aztán zokni nélkül kintről próbáljuk meg koordinálni az eseményeket, vagy éppen, a folyton ide-oda félrecsúszó titokzoknink akadályoz a fesztelen játékban. Bizonyos játszóházakban a gyerekeknek váltócipőre is szükségük lesz, erről tájékozódjunk előre. A cipőváltásra általában egy külön öltözőrész szolgál, itt a hagyhatjuk a holmijainkat is.

Fontos előírás, hogy a játszóházak területén nem lehet enni, nassolni, erre külön helyiséget jelölnek ki. Egyrészt a fulladásveszély miatt sem javasolt, másrészt tiszta morzsa és kosz lenne így pillanatok alatt a terület.

A játszóházakban általában nincs korhatár, tehát már az egészen kicsiket is beengedik, ilyenkor mindig a szülő felelőssége, hogy vigyázzon rájuk, csak úgy mint máskor. A csecsemőkkel sem kell a nagyobb testvéreknek lemondani a játszóházról, hiszen anyára kötve, egy hordozóban még a legkisebbek is biztonságában vannak.

Ezek a játszó komplexumok nagyon biztonságosak, a kisebbekre inkább a nagyobb társaik jelenteken veszélyt. Fokozottan figyeljünk az ugrálóvárban vagy a csúszdán, netán a labdatengerben véletlenül rá ne essenek a nagyobbak a kicsikre. Mindig maradjunk a közelben, hiszen az új hely, a sok inger lehet elvarázsolja a gyereket, szinte tudomást sem vesz arról, hogy ott vagyunk, de bármelyik pillanatban kizökkenhet ebből a varázsból, és akkor ijedten keresi a biztonságot nyújtó szülőt.

Értékeink biztonságban

Akár egy csúszdaparkot, akár egy játszóházat látogatunk, a legjobb, ha a mindenképpen szükséges pénz és iratok mellett nem viszünk más értéket magunkkal. Ha mégis, akkor használjuk a strand vagy játszóház értékmegőrzőjét, vagy a csomagunkkal közvetlenül a fürdőzésre kiszemelt medence mellé táborozzunk le, így folyamatosan szemmel tarthatjuk.

Készülj fel!

Mindenféle balesetekre fel kell készülni, ragtapasz legyen nálunk, és az sem árt, ha sebfertőtlenítőt is viszünk magunkkal. De nemcsak a sérülésekre kell felkészülni, egy pelusos vagy éppen szobatisztuló csemete nem kis meglepetést tud okozni. Töménytelen mennyiségű popistörlő és normál WC-papír legyen nálunk, és nem árt a meglepetések és a koszos ruhák elcsomagolására néhány vízhatlan tasakot vagy nejlonzsákot, valamint pelenkázó alátétet is bekészítenünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top