Őrangyal cikkek

Így tedd gyerekbiztossá a lakást!

Ahogyan nő a gyerek, úgy kell egyre gyerekbiztosabbá tennünk a lakást. Mi a legfontosabb egy újszülött esetében? Milyen veszélyek fenyegetik a gyerkőcöt otthon? Sorra vettük!

A felnőttek számára jól megszokott élettérben nem kevés veszély leselkedik a gyerekre, így a babavárás idején nem árt a lakást is átnézni ilyen szemmel. Jó hír, hogy egy újszülött a kiságy–anya–babakocsi vagy hordozó háromszöget még nem hagyja el, így szülőként van időnk a gyerek cseperedésével párhuzamosan a lakást is egyre gyerekbiztosabbá tenni. Korosztályonként vettük sorba a legfontosabbakat, amikre nem árt figyelni.

Újszülött

Az újszülött élettere tényleg nem nyúlik túl a kiságy–anya–babakocsi vagy hordozó háromszögön. Érdemes beszerezni egy légzésfigyelőt. A kiságyakba a lapos, érzékelős modelleket javasolják, míg ha a gyerek sokat van babakocsiban vagy hordozókendőben, akkor leginkább egy pelenkára csíptethető légzésfigyelőnek vehetjük hasznát. Ne feledjük, ha baj van, bejelez a figyelő, de csak akkor tudjuk, mit kell tenni, és akkor vagyunk képesek szakszerűen kezelni a vészhelyzetet, ha korábban részt vettünk babaelsősegély-tanfolyamon.

Érdemes még szem előtt tartani, hogy a kiságyat semmiképpen se pakoljuk tele mindenfélével, de egy jól rögzíthető rácsvédővel puhábbá, barátságosabbá tehetjük.

Így tedd gyerekbiztossá a lakást!

1. Szürke, felhős rácsvédő, Babyberry 14.990 forint
2. Leesésgátló, Ikea 2.490 forint
3. Csillagos rácsvédő, Mamas & Papas 19.990 forint
4. Légzésfigyelő, Angelcare 43.990 forint
5. Csíptethető légzésfigyelő, Mamas & Papas 34.900 forint
6. Ajtózár, Ikea 1.490 forint
7. Sarokvédő, Ikea 995 forint
8. Konnektordugó, Ikea 495 forint
9. Babaőrző monitor, Mamas & Papas 39.999 forint

Totyogó

Amikor az egy év körüli gyerek járni kezd, de már korábban, a kapaszkodva felállás idején is ajánlott vásárolni puha, habból készült lapokat, amiket akár a padlóra vagy a szőnyeg alá is betehetünk. Mikor az én kisfiam felállni tanult, és sokat esett, a hatalmas nappaliba a világ összes habtapija nem lett volna elég, így helyenként a még kempingezéshez vett habszivacs matracokat tettem be a szőnyeg alá.

Az első lépések megtétele előtt érdemes átnézni a lakást, hol vannak éles sarkok. A bútorok sarkaira öntapadóval ragasszunk sarokvédőt. A sarokvédőkkel azonos helyen egyből beszerezhetünk pár konnektorba való dugót, amivel kiküszöbölhetjük, hogy a csemete bármit beledugjon.

Így tedd gyerekbiztossá a lakást!

A mászás korszakában még csak az alul lévő szekrények, fiókok voltak veszélyben, de felállva még jobban kinyílik a világ, vele együtt pedig a szekrényajtók is. Nemcsak a folyamatos pakolás elkerülése végett, hanem a veszélyes, például tisztítószereket tartalmazó szekrények miatt is érdemes speciális zárakat beszerezni. A tisztítószereket egyébként a legjobb olyan magas polcon tartani, hogy mi is csak székre állva érjük el.

Ha emeletes házban élünk, akkor a lépcsőről se feledkezzünk meg, nemcsak a földszintre, de fentre is telepítsünk lezárható ajtót.

Amikor a kicsi kikerül a rácsos ágyból, a heverőre vásároljunk leesésgátlót. Bár a kisgyerekeknek szánt heverők általában alacsony felépítésűek, érdemes elejét venni a legurulásnak. Ha már nyitott heverőn alszik délután a csemete, szokjunk vissza a bébiőr használatára, így egyből halljuk, ha felébredt, és készül elhagyni az ágyát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top