Orbitális

A rágózás örömei

A rágóguminak számos kellemes és hasznos tulajdonsága van. Finom, fújható, rágható, jót tesz a fogaidnak, a leheletednek, az emésztésed is segíti, sőt még a figyelmedet is éberen tartja.

A rágózás örömei

Egy szó mint száz, a rágógumi mértékkel élvezetes és hasznos dolog. Számos módszer van, amivel a rágó jótékony hatásait pótolhatod, ám egy dologban ezek mind hasonlítanak egymáshoz: helyzethez és időhöz kötöttek. Ám ha a zsebedben lapul egy csomag rágógumi, nem kell aggódnod például a fogmosás miatt – átmenetileg pótolhatod pár perc rágózással akárhol és akármikor. Ha a gyomrod nincs a legjobb formában, egy rágódrazsé segít az emésztésedet felpörgetni, és meghozza az étvágyad is. Ha randevúra, tárgyalásra, nyilvános helyre mész, egy szem rágóval szalonképessé teheted a leheleted akár útközben is. Ha kitartó és rendszeres rágógumi fogyasztó vagy, akkor napi 3-5 alkalommal 15-20 perc rágózással fitten és fiatalon tarthatod az arcizmaid és a rájuk simuló bőrt, a botox injekció és az arckrémek tucatjait pedig hagyd meg másoknak. Akkor is kisegít a rágó a bajból, ha nehéz vizsga előtt állsz vagy a munkahelyeden túl sok és túlzottan stresszes feladat vár Rád: egy kis rágózással felélénkül a szellemed, látványosan javul a koncentrációd és meg is nyugszol. Higgadtabban pedig a legnehezebb problémákon is könnyebb úrrá lenni. Nem véletlen, hogy számos sportoló – például a legendás Michael „Air” Jordan – rágóval nyugtatta idegeit és tartotta éberen a figyelmét a feszült meccsek alatt.

A rágózás örömei

A rágógumit már évezredek óta szenvedélyesen fogyasztja az ember, talán ez az egyik legrégibb élvezeti szer, amit nem csak kedvtelésből, de hasznossága miatt is szívesen magunkhoz veszünk. Már vagy ötezer éve is van annak, hogy az emberek először rákaptak a nyírfakéregből származó ragadós, édeskés kátrányra egy finnországi ásatás tanúsága szerint. Egyes kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy az amerikai kontinensen már 9 ezer évvel ezelőtt is rágóztak az azték indiánok, de az ókori görögök és egyiptomiak már biztosan éltek ezzel a kellemes időtöltéssel. A leletek szerint nem csak az íze miatt rágóztak elődeink – természetesen nem a ma ismert rágót -, hanem a fogaik és leheletük érdekében is. Ma sincs másként, elsősorban passzióból és a szájhigiénia miatt rágózik az emberek túlnyomó többsége.

A rágó azért nem csodaszer, de csuda élvezetes dolog. Ha mértékkel használod, jót tesz az egészségednek és bárhol, bármikor elérhető örömet szerez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top