Orbitális

Megfáztál? Rágózz!

A megfázás és influenzás tünetek hosszú napokig tehetik kellemetlenné életünket. Pedig a tüsszögés, a folytonos orrdugulás, torokkaparás le is rövidíthető néhány hatékony és olcsó szerrel.

Megfáztál? Rágózz!

Egy komolyabb influenzát rendesen ki kell feküdni, gyógyszerrel kell kezelni, de vannak könnyebb megfázások, amiket lábon is kihordunk. Ilyenkor napokig zsebkendőkkel vannak tele a zsebek, a legváratlanabb pillanatban tör ránk egy tüsszögő roham, egyszóval látványos, de azért túlélhető betegségben szenvedünk. Számtalan különféle, recept nélkül kapható gyógyszert ajánlanak nekünk a reklámok – némelyiket elég borsos áron -, miközben a figyelmünket elkerülik a legjobb, rég bevált és filléres kúrák.

Az egyik legjobb fertőtlenítő és nyugtató szer a zaklatott nyálkahártyának nátha és megfázás esetén a borsmenta. Teában, főzetként, inhalálva is kiválóan tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, a hörgőgyulladást. Fertőtlenítő és nyugtató hatása mellett közismerten jótékony segítője az emésztésnek és étvágytalanságnak, húgyúti bántalmak és gyomorgörcsök oldásának is. Emellett élénkíti a szellemet, gondolkodást is.

Megfáztál? Rágózz!

Sajnos nincs arra mindig lehetőség, hogy kedvünk szerint inhaláljuk a csodás mentatea gőzét, de még arra sem, hogy bármikor hozzájussunk egy csészéhez ebből a gyógyító, forró italból. De a mentához nagyon hasonló hatású mentolt máshogyan is magunkhoz vehetünk. Gyakori alkotóeleme borsmenta olajból kinyert menta a rágógumiknak például: a mentolos ízesítés az elsők között jelent meg és ma is az egyik legkedveltebb a számtalan rágógumi íz között. A legtöbben a különféle erősségű mentolos rágókat a leheletük frissen tartása miatt veszik, pedig éppen úgy jó hatással van a száj fertőzéseire, sebeinek gyógyulására is. Légúti fertőzések, például a hörgők gyulladása esetén látványosan megrövidíti a kellemetlen tüneteket, egy extra erősségű mentolos rágó pedig szinte percek alatt megtisztítja a légutakat, az eldugult orrot. A legjobb ebben a módszerben, hogy bárhol, bármikor hozzáférhető, a kritikus pillanatokban azonnal alkalmazható. A rágógumi kevés helyet foglal el, szinte bárhol beszerezhető – és összevetve néhány divatos nátha-gyógyszerrel – sokkal gazdaságosabb is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top