Orbitális

A rágózás segíti az emésztést

Ha előfordul, hogy emésztési problémáid vannak, a rágógumi segíthet enyhíteni ezeket. Különösen az idősebb korosztálynak javasolt ez a módszer, amely ráadásul nemcsak a gyomor működését támogatja, de a fogak egészségét is védi, és az étkezéssel járó kellemetlen leheletet is felfrissíti.

A rágózás segíti az emésztést

A gyomor a kor előrehaladtával egyre kevesebb savat termel, és ez az emésztés hatékonyságát jelentősen befolyásolja. A rágógumi – ha a megfelelő időben és a kellő ideig rágjuk – serkenti a gyomorsavtermelést és jótékonyan hat az emésztésre. Ha közvetlenül étkezés előtt vagy után elrágunk egy rágógumit, azzal segítjük a gyomornedvek termelődését, ezáltal az elfogyasztott táplálék hatékony és gyorsabb emésztését, felszívódását.

A rágózás pozitív befolyása az emésztésre már régóta ismert orvosi tény.  E. A. Hansen és kollégái a dániai Gentofte kórház munkatársai már több mint negyven éve végeztek olyan vizsgálatokat, amelyek célja a rágógumizásnak az emésztőnedvek termelődésére gyakorolt hatásainak kimutatása volt. A méréseik kimutatták, hogy a rágózó páciensek gyomorsavszintje látványosan megemelkedett a rágás kezdetétől számított 15 percen belül, és körülbelül egy órán át azon a szinten is maradt. A magasabb emésztőnedvszint kedvező hatással volt a betegek emésztésre, különösen akkor, amikor nehezebb táplálékot, például vörös húsokat fogyasztottak.

A rágózás segíti az emésztést

A fiatalok és gyerekek szervezete általában elegendő mennyiségű emésztőnedvet termel, azonban egy komolyabb ebéd után nekik is jól jöhet az a „rásegítés”, amit a rágó nyújt. Az emésztés szempontjából a legideálisabb, ha naponta több alkalommal, az étkezések előtt vagy után 5 percig rágózunk.

Az elégtelen emésztésre azonban nem minden esetben jelent gyógyírt a rágógumi. A gyomorfájás vagy az emésztési zavarok komolyabb betegségek tünetei is lehetnek, ezért ha állandóan vagy rendszeresen jelentkező gyomorbántalmaink vannak, és emésztésünk a rágózás hatására sem javul, okvetlenül forduljunk orvoshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top