Orbitális

Javítsd a memóriád rágógumival!

Angol orvosok állítása szerint a rágógumizás jótékony hatással van a memóriára. Tesztjeik azt igazolták, hogy a rágózó pácienseknek mind a rövid, mind a hosszú távú memóriája látványosan felélénkült. Andrew Scholey a Newcastle-ban található Northumbria Egyetem kutatója szerint ennek a jelenségnek több magyarázata is lehet, bár ezek egyelőre még csak spekulációk.

Javítsd a memóriád rágógumival!

Az azonban szilárd tény és tapasztalat, hogy a kísérletben részt vevő 75 felnőtt közül azok, akik rágógumiztak, átlagosan 24 százalékkal jobb memória- és figyelemteszteket írtak azoknál a csoportoknál, amelyek nem rágóztak, vagy csak imitálták azt. Mind a térbeli, mind a verbális memóriafeladatokat látványosan jobb eredménnyel oldotta meg az első csoport. „Az eredmények szembeötlőek” – kommentálta a kísérletet a cambridge-i egyetem munkatársa, Kim Graham. A neves egyetem Orvosi Kutatótanácsának Kognitív és Agytudományok kérdéseivel foglalkozó csoportjának tagja szerint azonban a kérdés továbbra is nyitott: vajon milyen mechanizmus váltja ki a memória javulását rágózás közben?

A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy a memória működésében fontos szerepet játszó agyterület, a hippokampusz a rágás során erős aktivitást mutat, és szerepet játszhatnak a jelenségben az agyterületben található inzulinreceptorok is. Az inzulin glükózt vesz fel a véráramból és a rágás folyamata során az inzulin és vele az energiát tartalmazó anyag felszabadul, mert a szervezet a rágást táplálkozásként értelmezi. Így az agy több energiához jut és jobb teljesítményre képes. De van ennél egyszerűbb magyarázat is – bár egyelőre ez is erősen spekulatív még és nem bizonyított. Eszerint a rágás serkenti a vérkeringést, emeli a pulzusszámot, így több vér érkezik az agyba és vele együtt több oxigén is, és ettől gyorsul fel és válik hatékonyabbá az agy munkája.

Javítsd a memóriád rágógumival!

Azok számára, akik gyorsan lendületbe szeretnék hozni agyukat és friss memóriára van szükségük, végül is mindegy, hogy mi a tényleges magyarázat. Nekik elég a tény, hogy néhány percnyi intenzív rágózással frissebbé és élesebbé tehetik az eszüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top