Orbitális

Rágózz, ha védeni akarod fogaid egészségét

Még a fogorvosok is támogatják a rágógumizást az étkezés után, erre következtethetünk abból, hogy mind a brit, mind az amerikai fogorvosok szövetsége elismerte, hogy a rágógumi rágása serkenti a nyáltermelést. A nyál pedig fogaink egyik fő védőpajzsa.

Rágózz, ha védeni akarod fogaid egészségét

A nyál sokféle funkciót lát el, egyebek között felhígítja az étkezés után a szájüregben felgyülemlő savas anyagokat. Ezekben a savakban a különféle baktériumok kiválóan érzik magukat, és percek, órák alatt nagy tömegben szaporodnak el. Tulajdonképpen – hacsak nem mosunk fogat, vagy nem rágunk el rögtön evés után egy rágót – a fogaink minden étkezés után 15-20 percig áznak ebben a savas fürdőben, amelyből a felszaporodott baktériumok bejutnak a fogínyen található sérülésekbe, az íny és a fogak közé, ahol fertőzéseket, gyulladásokat okoznak. A savak emellett kíméletlenül pusztítják a fog legfőbb védelmi rendszerét, a fogzománcot is, és gátolják az olyan létfontosságú ásványi anyagok beépülését a fogakba, mint a kalcium és a foszfát.

Az elhanyagolt fogápolás és az egészségtelen, főleg cukorban dús ételek fogyasztása lassan, de biztosan a fogzománc elvékonyodásához vezet, amely így sérülékennyé válik a mechanikai és kémiai behatásokra. Ahogy a fogzománc leépül, úgy növekszik a baktériumok fogak belsejébe jutásának esélye. Ott elszaporodva rövid idő alatt komoly fertőzéseket, gyulladásokat okoznak. Dióhéjban ez a fogszuvasodás folyamata, aminek a vége rossz, ápolatlan fogsor, örökké kellemetlen lehelet, fájdalmak és tetemes fogorvosi számla. Rágózz, ha védeni akarod fogaid egészségét

A nyál azonban mint egyfajta jótékony fürdő a fogak számára, nagyszerű és természetes védelmet nyújt a baktériumok és a savasság ellen: termelődése csökkenti, felhígítja a savas közeget a szájban és helyreállítja annak pH-értékét, és egyúttal pusztítja a baktériumokat is a benne található antibakteriális anyagokkal.

A nyál fertőtlenítő hatású – nem véletlen, hogy a sérült állatok nyalogatják a sebüket, és ellés után az anyaállat első dolga, hogy lenyalogassa kicsinyét, mert ezzel gátolja a fertőzések elterjedését. Az emberi nyál szintén rendelkezik ezzel a tulajdonsággal a fogaink szerencséjére. A nyál termelését pedig ösztönzi és jótékonyan befolyásolja egy kis rágógumizás. Étkezések után pár perc rágózással sok kellemetlen fogbetegséget előzhetünk meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top