Orbitális

Sportot űznek a rágózásból

A rágógumit majszoló sportoló képe mindenki előtt ott van, számos sportközvetítésen látni játékosokat gumival a szájukban. A legnevezetesebb talán Michael Jordan kosárlabdázó, aki talán soha nem lépett pályára ragadós segédeszköz nélkül. Milyen hatással van a sportteljesítményre a rágózás?

Sportot űznek a rágózásbólA rágógumi bizonyítottan számos pszichés és testi funkcióra hat, gyakran látványosan, máskor pedig kis mértékben. A mai élsportban viszont karrierek és érmek múlhatnak nagyon kicsi eltéréseken, így a sportolók minden lehetséges eszközt megragadnak, ami akár csak egy-két százalékkal is növeli a teljesítményüket. 

Nyugtat, serkent, felfrissít

A rágógumi serkenti a vérkeringést, különösen ha koffeines rágót használunk. A kerékpársportban lehet többek között ennek nagy jelentősége, és a kenti állami egyetemen végzett kísérletek azt bizonyították, hogy azok a biciklisták, akik a rajt előtt öt perccel rágóztak, 2 perccel jobb köridőt pedáloztak ki magukból társaiknál.

Szintén jótékony hatása van a rágónak a súlycsökkentésben – ami a küzdősportokban számíthat. A rágózás miatt ugyanis csökken az éhségérzet, kevesebbet eszik és ezáltal kevesebb kalóriát visz be a sportoló a szervezetébe, ami ráadásul hatékonyabban dolgozza fel a táplálékot, és ezzel a normális körülmények között emésztésre fordított energia egy részét felszabadítja a sportteljesítmény növelésére.

A kiugró sporteredmények jelentős részben a megfelelő lelki hozzáállás, pszichés felkészültség eredményeképpen születnek. A rágózás szellemileg és lelkileg is élénkít, frissebbé, energikusabbá tesz, pozitívan befolyásolja a hangulatot, fokozza a koncentrációképességet, ugyanakkor a verseny előtti túlzott feszültség levezetésében is hatásos.  

A füledet is tisztítja

Bizonyos sportoknál – ezek jellemzően olyan extrém tevékenységek, amelyek során gyorsan nagy magasságkülönbséget tesz meg a sportoló – a rágógumi a külső környezeti és a test belső saját nyomása közötti különbség kiegyenlítésében tesz jó szolgálatot. Ilyen például a búvárkodás, repülés, hegymászás, amelyek során a nyomáskülönbséget először a fülünkben, a dobhártyánk feszülésben érezzük. Sokak számára ez kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet, de nyeléssel a nyomáskülönbség kiegyenlítődik, a fájdalom elmúlik. Sokan azonban nem képesek erre, viszont rágózva automatikusan megtörténik a kiegyenlítés. Fontos megjegyezni, hogy nem a rágógumi rágása az, amely a nyomáskülönbséget kiegyenlíti, hanem az, hogy a rágás nyelésre késztet.

Sportot űznek a rágózásból

A vízi sportoknál a rágó még egy jótékony hatással bír: bizonyos fajtái, amelyek cukor helyett xilytol nevű édesítőt tartalmaznak, megelőzhetik az uszodákban, nyílt vizekben összeszedhető fertőzéses fülgyulladást. A fogszuvasodásért felelős baktériumok egyes fajtái ugyanis ilyen helyeken könnyen feljuthatnak a szájüregből a középfülbe, ahol igen kellemetlen gyulladást okoznak. A xilotol azonban teflonszerű réteget képez a nyálkahártyán, ami meggátolja a baktériumok terjedését és káros tevékenységét.   

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top