Otthon

Így spórolhatod meg a vasalást!

Egy varrónőtől tanultuk ezt a trükköt, amivel sok házimunkát spórolhatunk meg, hacsak nem akarjuk élére vasalni a ruhákat.

Sokan kifejezett szeretik a vasalást, mi most inkább azoknak szolgálnánk jó tanáccsal, akik inkább lemondanának erről a háztartási munkáról, esetleg eddig is elsumákolták. Egy varrónő barátnőnk mutatta nekünk a következő trükköt, ami nálunk már bevált, csak a kifejezetten gyűrődős ruhák szorultak utána vasalásra.

Az első lépés, hogy már azelőtt gondolkozzunk, hogy elindítjuk a mosást. Ha ugyanis 1200-as fordulatszámon centrifugázunk, lehet, hogy már eleve gyűrötten szedjük ki a ruhákat a gépből. Ha viszont alacsony fordulatszámot állítunk be, akkor több nedvesség marad az anyagban, így könnyebben szárad gyűrődésmentesen.

Így spórolhatod meg a vasalást

 

Hajtogatás nedvesen

A legfontosabb művelet a mosás után kezdődik, amint lejárt a gép, vegyük ki a ruhákat, rázzuk és húzogassuk ki őket alaposan, majd hajtogassuk őket össze úgy, hogy az anyag a lehető legjobban kisimuljon. Halmozzuk szépen egymásra a nedvesen összehajtogatott ruhákat, így a súlyuk is rásegít az „önvasaló hatásra”. Hagyjuk a ruhákat egy tiszta felületen 10-15 percre, majd teregessük ki őket. Ha közben még valahol rosszul áll egy zseb vagy gallér, azt igazítsuk a helyére. Ilyenkor a ruhák nagyon jól formázhatóak, és a mosás közben elnyúlt részek könnyen visszaállíthatók az eredeti állapotukba.

Ez a trükk akkor is jól jöhet, ha utazófélben vagyunk, és nincsen kéznél vasaló, de mindenképpen ki kellett öblítenünk egy inget, bár egy mindent élére vasaló nagymama szemét nem biztos, hogy be tudjuk csapni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top