Otthon

A fûnyírásról

Alapvetõ kérdés: Mikor kell nyírni a gyepet? Az emberek általában tanácstalanok ez ügyben. Íme néhány javaslat.

Nyírási tanácsok

– Ne nyírjunk füvet, amíg az nedves, akár az időjárásnak, akár a locsolásnak köszönhetően. Ez ugyanis árt a pengéknek és magának a gyepnek is.

– A túl nagyra nőtt füvet ne igyekezzünk egyből, szokás szerint visszavágni. Ehelyett növedék korában nyírjuk a pázsitot, sosem többet levágva belőle, mint az aktuális méretének egyharmada.

– Ne nyírjuk a füvet túl kicsire, hagyjunk meg körülbelül 7-8 centiméternyit. Ez a méret segít kordában tartani a gyomnövények növekedését, csökkenti a vízigényt, és elősegíti az erős gyökérrendszer kialakulását.

– Ne vágjuk a füvet megszállottan! Mint minden növénynek, a fűnek is bizonyos időre van szüksége a nyírás után, hogy magához térjen. Ráadásul a gyakori használat a fűnyírónkat is túlzottan igénybe veszi, így elég 7-14 naponta frissíteni pázsitnövényünket.

A fűnyírás mintázatáról

Bár a fűnyírás arra csábít bennünket, hogy keringjünk, mint egy autóversenyző, valójában hasznosabb, ha különböző útvonalakat választunk. Ha mindig ugyanazon az úton mozgatjuk a fűnyírót a gyepen, az kerékvágásnyomokat eredményez, kopást a fordulóknál, és így a fű növekedési irányának elhajlását. Igyekezzünk keresztben, hosszában, átlósan haladni, írjuk bele a nevünket vagy bármi egyebet a pázsitba. De bármilyen útvonalat is kövessünk, bizonyosodjunk meg, hogy minden forduló néhány centiméterrel fedi az előzőt. Próbáljuk a levágott füvet abba az irányba dobni, ahol még nem jártunk, így az a nyírásnál újra összevágódik és könnyebben fog lebomlani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top