Otthon

Gyeptápláló módszerek

Az elpusztult szerves anyagokról

Bár hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a csupán egy hüvelyknyi fűsarj alkotja pázsitunkat, valójában ezalatt egész gyökérrendszer dolgozik. Idővel a gyökerek némelyike elhal, így élettelen réteget hoz létre. Ha hagyjuk, hogy ez a rész 1-2 cm-nél vastagabbra növekedjen, eltömheti a gyepet, és megakadályozza a víz és a levegő útját, így lassan megfojtja a pázsitot – mint egyfajta láthatatlan óriáskígyó. A gond ellensúlyozására szereljünk megfelelő alkatrészt a fűnyíróra, valamint próbáljuk elgereblyézni a talaj felső fél centiméterét, ez meggyorsíthatja a hulladék lebomlási sebességét. De ne vigyük túlzásba a védekezést, és ne igyekezzünk minden halott szerves anyagot megsemmisíteni – egy vékony réteg belőle valójában védelmezi a gyökereket.

A fű trágyázásáról

A legtöbb kerttulajdonos eleget tud a gyep tavaszi trágyázásáról. De minél északabbra megyünk, annál fontosabb az őszi trágyázás. Ez elősegíti a fű egészséges gyökérzetének kifejlődését. A gyökér valójában a leghidegebb időszakban is egyfolytában növekszik. (Ne feledjük, hogy minél egészségesebb a gyökérrendszer, annál egészségesebb maga a gyep, és annál kisebb eséllyel bukkannak fel a gyomnövények.) Ősszel másféle trágyára van szükség, mint tavasszal, ezért bizonyosodjunk meg arról, hogy a pázsitot olyan keverékkel kezeljük, melyben egy rész nitrogén jut két-két rész foszforra és káliumra. Szeptemberben végezzük a fő trágyázást. Ezt kövesse egy erősítő adag ugyanabból a keverékből röviddel azelőtt, mielőtt beköszöntene az igazán hideg időjárás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top