Tojásfújás
Mielőtt nekilátnánk a festésnek, el kell távolítanunk a tojás belsejét – anélkül persze, hogy összetörnénk a héját. Ez egészen egyszerű: ki kell fújnunk a tojást.
A “melléktermékből” isteni omlettet, rántottát vagy lepényt készíthetünk másnap reggel….
A tojásfa elkészítése
Az üres tojásokat a szokásos módon festjük és díszítjük (vigyázzunk, így sokkal sérülékenyebb!). Most szükségünk lesz egy hosszú zsákvarrótűre – a tojásnál legalább másfélszer legyen hosszabb. Ha megszáradt a festék, válasszunk egy szép szalagot (ami még belefér a tűbe), vagy egy színes pamut-, cérnaszálat, és fűzzük be, majd óvatosan vezessük át a tűt fonalastul a tojáson. Fontos: a kisebbik lukon szúrjuk be a tűt, hogy a tojáshéj el ne repedjen, mert kívülről befelé rugalmasabb!
A madzag végére köthetünk egyszerűen csomót, vagy a tojás aljára egy szép szalagmasnit (esetleg egy vékonyabb fonalra is köthetünk utólag nagyobb masnit).
A tojásokat vázába állított aranyeső- vagy barkaágakra, de akár száraz faágakra is felfűzhetjük.