Otthon

Tojásbatikolás

A tojásbatikolás - régies nevén írókázás - egyszerû és egyedi tojásfestési módszer: egy gyertyára, vagy viaszkrétákra van szükségünk a mintákhoz.

Méhviasz mintázás

Hajdanán az írókát (pálcára erősített fémcsövecske vagy tollcséve) olvasztott méhviaszba mártották, és ezzel rajzolták a tojásokra a mintát. Most még ennél is egyszerűbb módszereket mutatunk be.

Gyertyás festés

Kellékek: fehér viaszgyertya, különböző színű tojásfestékek

Gyújtsunk gyertyát és az olvadó viaszt csöpögtessük a tojásra tetszőleges mintázatot kialakítva. Mikor megszáradt, mártsuk a tojást festékbe. A megfelelő árnyalat elérésekor vegyük ki, szárítsuk meg. Ezt a folyamatot többször megismételhetjük, ügyelve arra, hogy világos színekkel kezdjük, s fokozatosan haladjunk a sötétek felé. A végén egy tompa késsel vagy hurkapálcával óvatosan távolítsuk el a viaszréteget.

Viaszkrétás festés

Kellékek: viaszkréták, papírkendők, különböző színű tojásfestékek, étolaj, puha rongy

A főtt tojásra viaszkrétával rajzoljunk tetszőleges mintázatot. Merítsük a festékbe, lehetőleg sötét színbe. Hagyjuk ázni, míg el nem érjük a kívánt színárnyalatot. Emeljük ki, és tegyük meleg sütőbe néhány percre, míg a viasz megolvad. Óvatosan töröljük le papírkendővel, s merítsük újra az előzőnél világosabb színezékbe, hogy befessük a viasszal megjelölt mintákat. A végén fényesítsük ki az elkészült tojást kevés étolajjal átitatott puha ronggyal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top