Otthon

A térfelosztás

A formák és színek harmóniáján túl lényeges elv a térfelosztás. A feng shui szerint minden körülöttünk lévõ tér – így az általunk lakott is - nyolc térrészre, azaz "báguára" tagolódik.

Minden egyes térrész (ahogy egyébként a funkcionális helyiségek: hálószoba, konyha, fürdőszoba stb.) különböző szerepet tölt be életünkben. Szerencsés esetben szobáink a megfelelő térrészre esnek – a hálószoba például a szerelem és a házasság területére vagy a dolgozószoba a tanulás területére –, de akkor is “menthető” a helyzet, ha nem ilyen egyértelműek az egybeesések.

Az általunk alkalmazott módszerhez (az előzőekben említett Iránytű Iskola módszeréhez) egy úgynevezett “bágua-iránytűre” lesz szükségünk. Ez nem más, mint egy kör, nyolc egyenlő részre osztva és a bejáratra “tájolva”. (Hogy értsük: régebben az ázsiai épületeket eleve a feng-shui alapján építették, és szigorú szabály volt, hogy a bejárat északra essen. Mivel ez manapság kivitelezhetetlen, nem az égtájat, hanem a lakás bejáratát veszik kiindulópontnak.)


Iránytűnket az alábbi ábra alapján készíthetjük el. Rajzoljuk le először a lakás vagy ház alaprajzát, majd a lakott teret foglaljuk egy körbe. Ha házunk szabálytalan alaprajzú, nem lesz könnyű a kör közepét megtalálni, annál is inkább, mivel a “kilógó” részeknek is a körön belül kell esniük! Próbáljuk meg a nagyjából szemben lévő sarkokat összekötni – általában azok metszéspontjában van a befoglaló kör középpontja.


Ha a fenti nehézségeken túlestünk, osszuk fel a kört nyolc egyenlő részre (ez lényegesen egyszerűbb művelet, hiszen csak feleznünk kell a körcikkeket), de úgy, hogy a bejárat az egyik körcikk közepére essen. Ha több bejárat van a házon (például a kertre vagy a garázs felé egy-egy hátsó ajtó), mindig a főbejáratot vegyük alapul (tehát azt, amelyik az előszoba vagy valamely más fogadóhelyiségre nyílik).

Ha bágua-iránytűd elkészült (fontos, hogy pontos és méretarányos legyen!), nézegesd és barátkozz vele, mert a következőkben gyakran szükséged lesz rá. Következő cikkünkben például megismerkedhetsz a bejárat köré eső térrésszel – ahol, ha alaposan körülnézel, választ kapsz kapcsolataid és kommunikációs nehézségeid miértjére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top