Otthon

Díszmedencék

Ha egy úszómedencét vagy egy nagyobb tavat nem engedhetünk meg magunknak, talán van arra mód, hogy egy kisebb díszmedencét építsünk – akár egy lavórnagyságút a teraszon, hiszen már az is szemetgyönyörködtetõ lehet.

Előnyök

A díszmedencék nagy előnye, hogy kisebb udvarokban, miniatűr kertekben vagy akár egy nagyobb erkélyen is megvalósíthatjuk őket. Épített jellegüknél fogva nagyon dominánssá válik a medence formája és a hozzá felhasznált anyagok színe, textúrája, ezért ezeket alaposan gondoljuk át.

A díszmedencéket a kerti tavakkal ellentétben sokszor csak önmagukért építik, növényeket is módjával, halakat pedig egyáltalán nem telepítenek beléjük.

Harmonikus tervezés

Formájuk általában illeszkedik a környező kert rendszerébe – egy architektonikus környezetbe szabályos, szögletes medence illik, míg egy oldott vonalvezetésű kert szabálytalan formájú vízfelületet igényel. Ügyelni kell arra, hogy a medence anyaga ne üssön el a környezetétől. Konkrét példával szolgálva: egy IX. kerületi zárt, belső udvar, betonfalakkal körülvett zugába magam is szögletes formájú, festett felületű betonmedencét terveztem. Ennek ellentéteként viszont lágy formájú, gránit kockakővel burkolt medencét álmodtam egy reprezentatív kert gyepfelületének közepére.

Tisztítás

A díszmedencékhez sokszor kapcsolnak valamilyen vízforgató, víztisztító berendezést is, hogy a hiányzó természetes öntisztulást valamilyen formában pótolják. Ha pedig mozgatjuk a vizet, akkor miért ne lehetne látványosan tenni mindezt – például szökőkút formájában? Már egy kis kerti szökőkút is csodákra képes! Csodák hiányában persze maradnak a hagyományos módszerek: folyamatos vízutánpótlás, heti leeresztés és medencetisztítás. Némileg elhúzhatjuk a bealgásodás idejét, ha a medencébe egy gézlapokba csomagolt faszénzsákocskát helyezünk. A kerti tavakra egy későbbi témában részletesen kitérek majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top