Otthon

Az égi áldás

Bágua-térképünk utolsó cikkelyéhez érkeztünk. Otthonunk ezen szeglete hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy barátokra, segítõtársakra, mentorokra leljünk.

Talán még most is furán hangzik neked, hogy – mondjuk – fürdőszobád barátokat szerezhet neked. De a világ körülöttünk számtalan szimbólum mozaikjából áll össze, és az életet tápláló energia mindig és mindenhol jelen van. Amikor kellemesen érzed magad, akkor nyilván olyan dolgok vesznek körül, amik jó hatással vannak rád, és ezen keresztül arra a dologra, amit neked az adott környezet szimbolizál.

Vegyük a konkrét példát: ha a fürdőszobádban jól érzed magad, akkor otthonodnak az a része jól, azaz a feng shui szempontjából is helyesen van berendezve. Ez azt is jelenti, hogy közvetve arra is jó hatással lesz, amit a helyiség jelent neked – ha csak egyszerűen a tisztálkodás fogalmát, akkor mindig tisztának és üdének érzed majd magad, amint a helyiségből kiléptél. Ha elfogadod a keletiek szimbológiáját – és számukra a tér részleteinek külön jelentése is van –, akkor fürdőszobai jó közérzeted egyben barátaiddal való jó viszonyodat is jelzi.

Vizsgáljuk tehát meg, hogy melyik helyiségek szerepelnek az említett körcikkelyben. Iránytűdről egyben a tradíciót is leolvashatod: régen ez a térrész északnyugatra került, tehát nem kell feltétlenül világosnak lennie. A belépőnek mindez rögtön jobbra esik (mindenki ösztönösen a neki jobbra eső dolgokra figyel fel először), tehát nagyon hangsúlyos, amit ide helyezel. Ha a cikkelybe eső helyiség egyterű a bejárattal (pl. egy nagyobb hallba lépünk), ügyelj arra, hogy a szobának egyszerre két funkciót kell betöltenie – ezt lehetőség szerint válaszd szét, ha nem is térelválasztással, de a megfelelő tárgyak és színek kiválasztásával.

A jobbra eső rész legyen mindig kicsit világosabb, mint ahová belépünk. A bejáratot körülölelő rész (az emberi kapcsolatok lakhelye) inkább közlekedő funkciót tölt be, az attól jobbra lévő tér (a barátok lakhelye) alkalmas inkább az érkezők fogadására. Jó, ha ide egy üldögélő, várakozásra alkalmas fogadórészt rendezel be, esetleg az ebédlőt vagy a konyhában az étkezőt (utóbbi esetben számíts rá, a vendégek várják majd, hogy valamivel mindig megkínáld őket).

Ez a térrész mindenképpen népszerű lesz – még az idegenek is bátrabban kukkantanak be ide –, úgyhogy a hálószoba semmiképpen nincs itt jó helyen. A gyerekszobát ide tenni már lényegesen jobb ötlet, bár akkor gyermekednél nagy lesz a „forgalom”, és a tanulásra semmi pénzért nem veheted majd rá a saját szobájában. Ha a mellékhelyiségek kerülnek ide, kénytelen leszel ott is mindig rendet tartani, mert bizonyára nagyon „népszerűek” lesznek. Egyik olvasónk érdekes kérdéssel fordult hozzánk. Válása után új lakásba költözött, és (már a feng shui szabályait felhasználva!) a tárgyalt térrészre eső kis szobát – első hallásra logikusan – vendégszobának rendezte be. Számított arra, hogy most, hogy egyedül él, barátai majd még gyakrabban látogatják meg, és mindent szeretett volna megtenni ennek érdekében. A barátságosan berendezett kis szobának azonban egyre ritkábban adódott lakója, és kétségbeesetten tapasztalta, hogy barátai nemhogy gyakrabban látogatnák, de sorra elmaradoznak mellőle. Már minden lehetséges okot végiggondolt, de hiába.

Bizony, olykor a legjobb szándék is balul sül el: azzal, hogy a szobát a vendégek használatára rendezte be, kívül rekesztette a lakás hétköznapi életteréből, „gazdátlanná” tette, s így nagyon sok energiát vont el onnan. Egy üres szoba a rá vonatkozó szimbólumban is ugyanazt jelenti: a barátság hiányát. Más helyzet, ha egy rendszeresen használt nappaliban ide teszed a vendégágyat – ez talán több kényelmetlenséget okoz, de ha ott te is, vendéged is jól érzi magát, az (logikusan és szimbolikusan is) sok-sok barátot jelent. Azt tanácsolom tehát, hogy találj ki a vendégszobának valami egyéb funkciót is: rendezz be egy olvasó-sarkot vagy legyen az a TV-szoba – a lényeg az, hogy töltsd meg élettel, és érezd ott te is jól magad!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top