Otthon

Egészséges gyerekszoba

Szerencsés az – ha egyáltalán van ilyen –, aki nem tudja, mennyire nyomasztó betegnek lenni. Aki nem érezte még, milyen, ha körénk zárul a világ, nem létezik nappal vagy éjszaka, minden gondunk-bajunk eltörpül, és csak egyetlen vágyunk marad: meggyógyulni.

Hiába a gazdagság, elégedettség, siker – nem lehetünk boldogok, ha nem vagyunk egészségesek. Bátran mondhatjuk tehát – némi képzavarral élve –, hogy térrendező tudományunk és egyben kör alakú bágua-iránytűnk sarkalatos pontjához érkeztünk: a család, a gyerekek és az egészség lakhelyéhez.

Szokás szerint vizsgáld meg, hogy a lakás mely helyiségeire esik a családot képviselő körcikkely. Ideálisak ezen a helyen a közös együttlétet szolgáló szobák: a nappali, az étkező, esetleg a konyha – és természetesen a gyerekszoba. Tudnod kell, hogy ösztönösen itt fogtok összegyűlni: itt akartok majd Tv-t nézni, enni, beszélgetni, itt játszanak majd a gyerekek.

Ez abban az esetben is igaz, ha a hálószobátok kerül erre a térrészre – ilyenkor próbálj szobát cserélni, vagy vedd tudomásul a tényt: ritkán lesztek egyedül a saját ágyatokban. Nagyon szerencsés, ha a gyerekek szobája kerül ide: igazi paradicsomi állapot lesz nekik, hogy gyakran benéztek hozzájuk, hogy ott olvasgattok vagy velük nézitek a TV-t. Legalább is egy darabig. Amíg olyan nagyok nem lesznek, hogy vágynak az egyedüllétre, nem szeretik, ha rájuk nyitnak, barátokat hívnának, és feszélyezi őket a jelenlétetek. És magatok sem értitek, miért üldögéltek ott naphosszat, miért tesztek-vesztek kamaszgyereketek szobájában, sőt, néha azon kapjátok magatokat, hogy ott olvassátok el a napi újságot.

Pedig lehet, hogy igen egyszerű a megoldás. A család bágua-területén együttlétre vágytok – ha ezt bármi megakadályozza, az az összetartás, a béke rovására mehet. Igyekezz mindenképpen olyan helyzetet teremteni, ahol az ide eső helyiség funkciója megengedi, sőt, megkívánja a „gyülekezést”! El sem hiszed, hogy milyen összetartó ereje lehet annak, ha a feng shuit megértve, „rendeltetésének megfelelően” használod otthonodat.

Bevezetőnkben említettük még ennek a területnek egy másik fontos tulajdonságát: a családi békén túl egészségünk is itt „lakik”. Ezek, ha nem is maguktól értetődően, de összetartozó fogalmak. Ennek a résznek a tisztasága, derűje, harmóniája kihat a lakásban élők lelki, s így egészségi állapotára. Anélkül, hogy eltúloznánk a jelentőségét – és azt állítanánk, hogy ha itt nem takarítasz rendesen, előbb-utóbb valami súlyos kór támad rád –, fel kell hívnunk a figyelmet az itt lévő helyiségek fokozott tisztaságára! Ne legyen lomtár, ne penészedjenek a falak, ne tarts ott rendszeresen szemetet, szennyes edényt vagy ruhát. És ha pechedre éppen a mellékhelyiségek kerülnek ide, ügyelj azok fertőtlenítésére és tisztán tartására. Nem nagy ár egészségedért – miért ne próbálhatnád meg?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top