Otthon

Az évelõk kiválasztása

Minden növény, így az évelõk fejlõdéséhez is megvannak a szükséges szabályok. Ezek betartásával igazi díszeivé válhatnak kertünknek ezek a növényszépségek.

Árnyékkedvelő növények

Az alpesi növények csoportja mellett, amelyek a száraz, napos fekvésű helyeken érzik jól magukat, létezik más olyan kompánia is, amelynek igényeit szigorúan be kell tartani. Ezek az évelők kinn a természetben magas fák tövében, teljes árnyékban élnek, és egyáltalán nem viselik el a tűző napsütést. Általában kora tavasszal virágoznak, majd visszahúzódásig levélzetükkel takarják a talaj felszínét. Ilyenek például Árnyékliliom Hosta sp., Gólyaorr Geránium, Meténg Vinca.

Vízkedvelő évelők

Egy jelentősen kisebb része az évelőknek az a csoport, amely állandó vízborítottságot igényel, és a hosszabb ideig tartó szárazságot nehezen, vagy egyáltalán nem viseli el. Ilyenek például: TűzliliomHemerocallis, Nőszirom Iris, HamuvirágLiguralia. A különleges igényű együtteseken kívül az évelő dísznövények legtöbbje napos, nyitott fekvésű helyen érzi jól magát. Ha ilyen helyre ültetjük, egészséges levélzettel és színpompás virágokkal hálálja meg gondoskodásunkat.

Az évelők kiültetésében akkor járunk el helyesen, ha figyelembe vesszük a növények származási helyének adottságait, és lehetőség szerint ezt biztosítjuk is a számukra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top