Otthon

Kerttervezési útmutató

A növények helyének tervezésénél legfontosabb szempont a növények igényeinek tiszteletben tartása. A növények alaki jegyei pedig azt határozzák meg, hogy melyeket ültessük egymás mellé és melyiket ne. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a látványt sem, és azt, hogy meddig élnek növényeink. Tõlünk függ.

Mire van szüksége a növénynek?

Kezdjük az alapoknál! Néhány olyan szempontot sorolunk most fel, melyek a növények egészséges fejlődéséhez és hosszú élettartamához elengedhetetlenek:

  • A növények növekedéséhez először is jó minőségű talajra van szükség.
  • Az évelők nem túl sok nedvességet igényelnek, valamint fényt és elegendő teret.
  • Minél inkább törekedni kell a természetes élőhelyhez hasonló viszonyok kialakítására, és akkor biztos lehetsz benne, hogy a növényeid jól fogják érezni magukat.
  • Amit a tervezésnél mindenképpen figyelembe kell venni, az a habitus (a növény külső jegyei) és a növekedési gyorsaság. A sok fény és a levegős tér erélyes (gyors) növekedést eredményez.
  • Túl sűrű ültetés esetén a magasabb és gyorsabb növekedésű egyed be fogja árnyékolni és el fogja nyomni a kisebbet.

    Ezeket a tanácsokat vedd figyelembe, akár évelőágyat, sziklakertet vagy tóparti vegetációt tervezel. Az évelők közül csak kevés fajta alkalmas arra, hogy belőle egységes kiültetést lehessen kialakítani. Az évelőket ezért vegyesen kívánatos ültetni, úgy mintha az egyes fajták véletlenszerűen kerültek volna egymás mellé. Ez a kiültetés azonban nagy körültekintést és tapasztalatot kíván, mivel egyaránt figyelembe kell venni az egyedek víz-, talaj- és napfényigényét, valamint virág- és levélszínüket, virágzási idejét.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top