nlc.hu
Otthon
Iszákosok útja egyszerûen

Iszákosok útja egyszerûen

Ennek a blokknak a felhasználásával igazán szép mintakombinációkat készíthetsz. Jó alap lehet sok szép mûhöz, amikre aztán igazán büszke lehetsz majd.
  • Az “Iszákosok útja” blokk valójában egy olyan négyzet alakú anyagdarab, aminek a tetejére egy negyed körcikk alakú anyagot varrnak (1. ábra).
  • Ha négy ilyen egységet egymás mellé helyezünk, egy nagyobb négyzetet kapunk, aminek a tetején egy kör található (2. ábra). De miért illesszünk össze négy darabot, ha megoldhatjuk a problémát úgy is, hogy egy darabot készítünk el, majd azt vágjuk négy részre?
  • Pontosan ezt tettem, mert nem akartam körben behajtani az anyag széleit, azután levasalgatni, hogy majd fel lehessen varrni a négyzetre. Tehát az anyag visszájára rajzoltam egy kört, majd színével lefelé egy közbélésre helyeztem, körbevarrtam a jelölés mentén. A közbélést egy kicsit megcsippentettem, éppen csak annyira, hogy a kör színe kifelé forduljon, lesimítottam a széleket egy tompa végű eszközzel (pl. fakanálnyél), kifordítottam a sarkait, levasaltam a kört és végül levágtam a közbélésanyag feleslegét, amíg a szegély engedte. íme!
  • Egy tökéletes kör, aminek szélei gondosan aláhajtogatottak, készen arra, hogy rávarrjuk a nagyobb négyzet alakú anyagra. A felvarráshoz átlátszó nylon fonalat használjunk és kis cikk-cakk öltéssel varrjunk. Négy egységből áll össze az “Iszákosok útja” nevű blokk. Általában 7,6 cm-es a kész egység, a blokk mérete pedig 15,2 cm. Az egyszerűsített módszert használva egy 17,8 cm oldalú négyzettel kell kezdeni, mert ezt 4 db 8,9 cm oldalú egységre kell szétvágni (ami végül majd ugyanúgy 7,6 cm-es lesz!).

    Tehát a recept a következő:

  • a negyedrész végső mérete szorozva kettővel, plusz 2,5 cm = annak a négyzetnek az oldalhosszúsága, amire a kört felvarrjuk.
  • A kivágott kör mérete 2/3-a a négyzetének, amire felvarrjuk.

    Liberális szemléletű quilt készítőként nem találok kivetnivalót abban, hogy bármilyen kör alakú tárgyat használjak sablonként: csavaros üvegtetőt, poháralátétet, sőt, ha megfelel a méret, akár az elemlámpa kerek vége is kapóra jöhet. Kétféleképpen lehet a kört felvarrni a négyzetre úgy, hogy pontosan fedésben legyen a két alakzat közepe. Óvatosan hajtsuk félbe hosszában és keresztben is a négyzetet és a kört, az éleket picit megnyomva. Hozzuk fedésbe a megfelelő élek mentén a kört és a négyzetet. Vagy másképpen kartonpapírból kivághatunk egy 17,8 cm oldalhosszúságú négyzetet. A kör mintáját helyezzük a négyzetre, rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki a belső részt. Így egy 12,7 cm átmérőjű körablak keletkezik a négyzetben. Ezt a mintát kell a 17,8 cm-es négyzet alakú anyagra fektetni, majd az elkészített kört pontosan ebbe az ablakba kell beilleszteni, majd letűzni. Nem szükséges tehát a szélek behajtása és nagyon gyorsan elkészülnek így az egyes darabok.

    A kör felvarrásához is színtelen nylon cérnát használjunk, kis cikk-cakk öltéssel varrjunk (3. ábra). A következő lépésben a felvarrt kör alatti anyag levágása lesz. Ehhez éles hegyű, hímzéshez használt kisollót használjunk, nagyon óvatosan vágjuk 0,5 cm-es ráhagyással.

    Elkészült az első 17,8 cm-es blokk, melyet 4 egyenlő részre lehet vágni (4. ábra).

    Természetesen az átlók mentén is szét lehet vágni a blokkot, így az “Iszákosok útja” nevű blokk egy másik változatát kapjuk (5. ábra).

    Azt hiszem igazán nagyon meglepő, milyen gyorsan el lehet készülni egy ilyen blokkal. Ezután lehet próbálgatni a blokkok összeállítását. S még azt gondoltuk, hogy túl idősek vagyunk ahhoz, hogy saját játékaink legyenek!

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top