nlc.hu
Otthon
Alapanyagok az állóvízhez

Alapanyagok az állóvízhez

Keveseknek adatik meg, hogy kertje végén patak csörgedezzen. A többség csak álmodik egy saját tóról, és csak az elszántabbak állnak neki, hogy elkészítsék, s az eredmény olykor: egy szétfagyott betonkád vagy egy eliszaposodott szúnyogkeltetõ. Hogy ezt elkerüljük, válasszuk meg jól a használt anyagokat.

Választható alapanyagok

Egy kerti tó alapvetően négyféle anyagból készülhet:

1. agyagból;

2. fóliaszigeteléssel;

3. vasbetonból;

4. előregyártott üvegszálas poliészterből.

Elkészítési módok

1. Manapság ritkán építenek tavat agyagból, annak ellenére, hogy ez

a legtermészetesebb anyag az összes közül.

2. Fóliaszigeteléssel készülnek azok

a tavak, amelyeknek alakja szabálytalan, partja tagolt. A fólia többféle vastagságban kapható, kisebb méretű tavakhoz elegendő

a vékonyabb, míg a nagyobbakhoz vastagabbat kell választani. A csíkokat le kell vágni megfelelő hosszúságúra (gondolj arra, hogy a tó szélén túl kell lógatni kb. 60 cm-t) és speciális hegesztővel egymáshoz kell rögzíteni. Ez az építési mód egyszerű és a legtermészethűbb kialakítást teszi lehetővé. (ld. a rajzon)

3. Vasbetonból készülhetnek

a szabályos mértani formájú tavak és a természetesnek ható mederkialakításúak egyaránt, valamint azok, amelyek valamilyen burkolatot kapnak. A meder teherbírása nagyon jó, így abba súlyosabb ültetőedényeket is el lehet helyezni. A növények számára akár ültetőfészkek is készíthetők a mederben, vagy a parthoz kapcsolódóan (ld. a rajzot). A természetesebb megjelenítés érdekében a beton partfalat le lehet burkolni kb. tenyérnyi nagyságú terméskővel vagy kiskockakővel.

4. A kereskedelemben kapható poliészter tavak többségének alakja mesterkélt, természetszerű megoldás ezért nehezen valósítható meg általuk. A műanyag meder ugyanis nem takarható, így annak színe igen erősen érvényesül. Megépítése azonban gyors és egyszerű. Keresztmetszete inkább medencére emlékeztet, mert általában vízszintes fenéklemezzel és függőleges oldalfalakkal készül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top