Otthon

Építsünk együtt tavat!

Kiskertekben leggyakrabban fóliával szigetelt tavak készülnek, ezért a következõkben ennek a típusnak az elkészítését követheted nyomon részletesebben.

A tóépítés lépései

Miután eltervezted a medence alakját és megtaláltad a megfelelő helyét is a kertben, ki kell termelni a felesleges földet.

1. A tó partja nem lehet nagyon meredek, mivel akkor nem marad meg rajta a kavics- és

a homokterítés. Általában akkor megfelelő a szög, ha az 50 centiméteres mélységet 1 méter ásáshosszúságon érjük el.

2. A talaj felszínét tömöríteni kell és a lehető legsimábbra elkészíteni. Erre kerül 5-10 cm homok, majd a már méretre szabott és összehegesztett fólia.

3. Ahhoz, hogy a fólia teljesen kisimuljon és felfeküdjön, ideiglenesen töltsd fel vízzel, így a szigetelő a víz súlyától elfoglalja majd a végleges helyét.

4. A tó szegélyét betonból kell elkészíteni, amely az előre meghatározott vízszint fölött 10 centiméterrel legyen magasabb.

5. Ügyelj arra, hogy a fólia kb. 60 centiméterrel túllógjon a szegélyen, mert csak így tudod megfelelően rögzíteni a földdel.

6. A fóliára ezután folyami kavicsot teríts. Ezt előzőleg alaposan mosd le, hogy ne tegye zavarossá a vizet.

7. A part közelében helyezz el kisebb-nagyobb görgetegköveket, amelyek közé különböző virágzó évelőket ültethetsz.

8. Ha a tó mélysége eléri az 1-1,5 métert, télen nem szükséges kiüríteni, más esetben szivattyúval vagy pedig ürítővezetékkel lehet megoldani a víztelenítést.

9. Ha a vízutánpótlás folyamatos, akkor túlfolyót is kell építeni, amelyen a felesleges víz távozni tud.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top