Otthon

Tókarbantartó

A vízutánpótlás legegyszerûbb módja, ha slaggal feltöltjük a tavat a kívánt szintig. Más megoldás is létezik, amelynek elkészítéséhez azonban több pénzre van szükség.

Vízpótlás

  • Ha nagyobb a kerted és lehetőséged van rá, építhetsz egy hosszabb-rövidebb patakot, amelynek indulásához helyezz el pár nagyobb sziklát, vagy görgetegkövet, amelyek közül kicsordogál az odavezetett víz.
  • A patakmeder elkészítése hasonló módon történik, mint ahogy azt a tónál megtudhattad. Ennek partját is ki lehet rakni görgetegkövekkel, kisebb nagyobb benyúlókkal a gyepbe, változatossá lehet tenni egy-egy évelőcsoport kiültetésével.
  • Természetes, egyszerű és főleg olcsó, ha a szigetelésre fóliát használunk. Ehhez elsőként a tervezett méretnek megfelelő területen ki kell emelni a földet.
  • A ledöngölt fenékre 15 centiméteres vastagságban homokot terítünk. Erre a homokrétegre kerül a fóliaszigetelés, amelyet a meder szélénél 30-40 centiméterrel túllógatunk. A fóliacsíkokat környezetbarát ragasztóval illeszthetjük egymáshoz.
  • A fóliára újabb homokréteg kerül, végül – hogy mutatós legyen a fenék – nagy szemű folyami kavicsot szórunk bele.

    Vízszinttartó patak nélkül

    Ha nincs elegendő hely patak építéséhez, a tó partjához közel is kialakíthatod a forrást, amelynek vize néhány laposabb sziklán csordogál le vízeséshez hasonlóan. Ha a vízutánpótlás utóbbi két változatát valósítod meg, a tó kívánt vízszintjének magasságában túlfolyó csövet kell elhelyezni, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. Az elfolyó vizet azonban össze lehet gyűjteni, és szivattyú segítségével vissza lehet juttatni a forráshoz, így kevesebbre lesz szükség.

    Módszerek alga ellen

    Egyszerűen olyan körülményeket kell teremteni, melyben az algák nem érzik jól magukat.

  • A víz legyen friss, hideg, oxigéndús, lehetőleg kevés szerves tápanyaggal.
  • Egy vízforgató, vagy egy kisebb szökőkút beépítésével már sokat tettünk az algák ellen.
  • A szerves anyag bevitelével főleg akkor kell vigyázni, ha a mélyebben fekvő területen létesített tó környékén műtrágyázunk – pl.:

    a gyepet. Az eső, vagy az öntözés által bemosott anyagok kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. A máskor kristálytiszta víztükör napok alatt eltűnhet az algaerdőben.
  • Felmelegedés ellen hat, ha a tó víztömege és a mélysége nagy.

    Ha a kialakítás során ezeket az alapelveket figyelembe tudod venni, akkor sokkal kevesebb kemikáliára lesz szükséged. Az uszodatechnikával foglalkozó boltokban rengeteg algaölőfélét lehet kapni. A tájékoztatót feltétlen tanulmányozd! Még mielőtt a modern technika vívmányaival élnél, próbálj ki egy hagyományos módszert is. Egy kis gézből kialakított zsákocskába tegyél bele egy pár szem faszenet és azt lógasd a vízbe. Ha nem túl extrémek a körülmények, akkor be fog válni ez is.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top