nlc.hu
Otthon
A növények szárítása

A növények szárítása

A gyógy- és fûszernövényeket szárítással kell tartósítani. A begyûjtött növényi részeket minél elõbb ki kell teríteni - nem szabad huzamosabb ideig zsákokban vagy halmokban tárolni, mert befüllednek, színüket elveszítik, értékük csökken.

Általános szabály, hogy a virágok, a levelek, a száras növényi részek szigorúan árnyékos helyen szárítandók, a gyökerek, kérgek, termések akár napfényre is kiteríthetők. Fontos, hogy elegendő szárítótér álljon rendelkezésre, mert minél vékonyabb rétegben teríthető ki a friss anyag, annál rövidebb idő alatt lehet eredeti színében is jól megszárított gyógynövényt előállítani.

A friss növényrészeket alakjuk, érzékenységük és száradási készségük figyelembevételével kell vékonyabb, vagy vastagabb rétegben kiteríteni. Általában minél kisebb képletekből áll valamely gyűjtött rész, annál vékonyabb rétegben kell kiteríteni.

A húsos, nedvdús gyökereket egymás mellé kell elhelyezni, nem szabad rétegezni. A termésfajtákat is minél vékonyabb rétegben, legfeljebb kétujjnyira szabad kiteríteni. A száradást elősegíthetjük a kiterített anyag óvatos átforgatásával, vigyázva arra, nehogy a virágok széthulljanak, a levelek pedig a szárakról leperegjenek.



Mikor kellően szárazak a gyógynövények?

A virágok és levelek akkor szárazak, ha ujjunk között morzsolhatók, száruk, kocsányuk pattanva törik. A hajtások, füvek vékonyabb részei gyorsan kiszáradnak, de csak akkor tekinthetők kellően száraznak, ha már vastagabb részeik is pattanva eltörhetők.

A jól megszárított gyökerek és kérgek rugalmasságukat elveszítették, merevek, kemények, s ugyancsak pattanva eltörhetők. A terméseket nem szabad csupán megaszalni, hanem „borsszárazra” kell megszárítani. A gyógynövényeket 10% körüli nedvességtartalomnál tartjuk elfogadhatóan száraznak, ez tulajdonképpen „légszáraz” állapotot jelent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top