nlc.hu
Otthon
Éljenek a friss fûszernövények!

Éljenek a friss fûszernövények!

Senki számára nem meglepõ, hogy az olasz, görög, francia szószok, mártások sokkal ízletesebbek, ha frissen szedett kerti fûszerekkel ízesítjük õket. Készítsünk ezért mesébe illõ ételeket a konyhaablakban nevelt mediterrán fûszernövények felhasználásával!

A szárított fűszerek íze egy idő után megszokottá, unalmassá válik. Aromájuk gyakran túl erős – hiába használjuk a receptben előírt mennyiség felét –, vagy a tárolás során elveszítik ízüket. Előfordulhat, hogy a bevásárlóközpontokban kapható „frissen vágott” fűszernövények penészillatúak (nem beszélve arról, hogy sokszor nem éppen a legolcsóbbak).



Mi hát a megoldás?

Keressünk a kertben, konyhában, teraszon vagy erkélyen egy aprócska helyet, ahová naponta legalább hat órán keresztül besüt a nap. Itt fogjuk megalkotni cserépnyi olasz kertünket. Még akkor is, ha kertünkben elég napsütötte hely van a fűszernövény-termesztéshez, a cserépben nevelés sok esetben előnyösebb lehet, mert:


  • A cserépben nevelt kertecske könnyen áthelyezhető. A nap folyamán többször is átrakhatjuk a konyha éppen napsütötte szegletébe, illetve ha növényeink már nem pompáznak teljes díszükben, el is tehetjük a cserepet a kíváncsi szemek elől.


  • Olyan helyen is nevelhetők, ahol egyébként nem lehet növényt termeszteni. A friss fűszer így csupán karnyújtásnyira lesz tőlünk, éljünk akár tízemeletes panelépületben vagy olyan házban, amelynek kertje erre a célra nem alkalmas. A cserépben nevelt növénykék zölddé varázsolják az egyébként szürke erkélyeket, teraszokat, a rossz termőtalajú kerteket.


  • A friss fűszer mindig kéznél van. Csak annyit kell levágnunk, amennyit éppen felhasználunk. Növényeink így több évig is ízletessé tehetik főztünket.


  • A cserépben nevelt fűszerkert szép látványt nyújt. Nem igényel különösebb tehetséget, hogy felépítésben, levélformában, levélszínben harmonizáló kompozíciót alkossunk.



    A fűszernövények elültetése 

    A talaj

    Válasszunk könnyű, jó vízáteresztő képességű földet. Kerüljük a kertből kiásott talajt, mivel az olyan élőlényeket is rejthet, melyeket nem látnánk szívesen konyhánkban. Az ültetéshez két rész tőzeg, egy rész föld keverékét ajánljuk. 


    A cserép

    A növények megfelelő fejlődése mindenfajta olyan edényben biztosított, aminek az alján van egy, a felesleges öntözővíz elvezetésére szolgáló lyuk. Vízelvezetés hiányában egészen biztosan elpusztul a növény. Vigyázzunk, mert a cserépedény porózus és gyorsabban kiszárad, mint a mázas vagy műanyag edények.

    Lehetőleg magasabb peremű edényt válasszunk. Legalkalmasabbak a 40-45 cm átmérőjű edények. Ha ügyesen válogatjuk össze a fajtákat, így teljes egészében biztosíthatjuk napi fűszerigényünket.

    Amennyiben a fűszeres edény egymagában nem mutatna jól, több cserepet is beültethetünk. A harmonikus megjelenés érdekében válasszunk azonos típusú, különböző méretű cserepeket. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha azonos színű edényeket választunk.


    Elhelyezés

    A növényeket a kerti növényeknél sokkal sűrűbben kell ültetni. A palánták egymástól való távolsága a kerti ültetőtávolság egynegyede legyen. Mivel a gyökerek oldalra nem tudnak nőni, indokolt a magas falú edény használata. 


    A növények

    Csakis egészséges,  kb. 10 cm átmérőjű cserépben árusított növényeket vásároljunk. Az ennél kisebbeknek több-kevesebb fejlődési időre van szükségük, amíg hajtást tudunk vágni róluk, az ennél nagyobbak pedig már túl nagy méretűek a cserepes neveléshez.

    Gyakorlatilag valamennyi fűszernövény termeszthető cserépben. Az erősebb aromájú fajták előnye, hogy kevesebbre van szükség belőlük az ízesítéshez. A törpe növésű növények pedig kevesebb helyet igényelnek.




    Kód Növénynév

    A Rozmaring
    B Metélőhagyma
    C Kapor
    D Majoranna
    E Kakukkfű
    F Bazsalikom
    G Oregano
    H Metélőpetrezselyem


    Ültessünk hát mediterrán növényeket konyhaművészetünk tökéletesítésére. Remek paradicsomsaláta-öntetet készíthetünk egy kis bazsalikommal, tésztaszószokat néhány csipetnyi oreganóval.

    Ha pedig növénykéink túlságosan “megbokrosodnának”, vágjuk le a felesleges hajtásokat és tartósítsuk a következő felhasználásig ecetben vagy étolajban.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top