nlc.hu
Otthon
Játék a térrel

Játék a térrel

Könnyû játszani a térrel, ott ahol van, de mihez kezdjenek azok akik kisebb lakásban laknak. Nos számukra is tartogatunk ötleteket.

Kis lakások gyakori problémája, hogy egy helyiségnek kénytelenek vagyunk több funkciót is adni. A hálószoba egyben nappali és sokszor dolgozószoba is. A különböző rendeltetésű bútorok gyakran nem nyújtanak esztétikus látványt. Ezen segíthetünk néhány egyszerű trükkel. Alkalmazzunk spanyolfalat.


Nagyon régi találmány és számtalan lehetőséget rejt magában. Ne a japán-kínai mintás harsányszínű mintás panelekre gondoljunk. Legyen az anyag harmóniában a lakás többi részével. Én bátran javaslom valamilyen szép szőtt textília len vagy pamut használatát. Lehetőleg egyszínűt válasszunk, mert szobánkkal épp az a probléma, hogy túl sok stílus keveredik; nem kéne ezt még továbbiakkal tetézni. Spanyolfalat tehetünk például az ágy elé, és akkor az ülőgarnitúra színéhez kell igazítani a huzatot, legalább is kívülről. Másik ötlet a baldachin alkalmazása. Kerek vagy szögletes keretet készítünk, amire könnyű – lehetőleg természetes, nem műszálas – anyagból aláomló baldachint erősíthetünk. Járható út az is, ha egy pontban az ágy fölött fixáljuk a függönyt. Gyakorlatilag minden típusú heverő vagy franciaágyhoz illik. Melegebb, nyugodtabb hangulatú lesz így fekhelyünk.


Spanyolfalat használhatunk másutt is. Nagy nappalikban vagy hálókban is kellemes átvezetés lehet szekrény és ülőgarnitúra között. Megtörhet egy már unalmas teret, leválaszthat egy olvasófotelt. Erre a célra szintén alkalmas egy nagyon eredeti megoldás. A mennyezet és a padló közé rozsdamentes acélhuzallal nagy textíliát feszítünk ki. Ez nem minden típusú lakásban mutat jól. A térelválasztó készülhet mintás vagy egyszínű anyagból. Lehet vastag, fényfogó vagy vékony, áttetsző, melyet este gyengefényű lámpával világíthatunk meg. Szép fénnyel lehet így áztatni a szobát.


Egy nagyon tipikus elrendezése a hálószobáknak, hogy a franciaágy középen áll, jobbra-balra éjjeliszekrény. A sajátos függöny az ágy lábánál lehet. Érdemes két kis lámpát tenni a földre, hogy a plafonra is jusson a textília szép színéből. Egész más hangulatú lesz így a szobánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top