nlc.hu
Otthon
Kaméleonkanapék

Kaméleonkanapék

Több dolog van, ami egy lakást igazán otthonossá, meleggé, barátságossá tehet. Otthonunk akkor válik igazán egyedivé, amikor helyükre kerülnek a különbözõ kiegészítõk.

Bár az egyes bútordarabok valóban meghatározó részei egy lakásnak, ne gondoljuk, hogy időről-időre nem lehet újjávarázsolni őket anélkül, hogy kidobnánk a régi jól bevált kanapét, vagy a nagymamától örökölt antik karosszékeket.

Nem csak a régi darabok, de szobáink is új arcot kapnak pusztán azáltal, hogy a régi, kopott, vagy egyszerűen csak megunt kanapét, fotelokat, székeket és puffokat „új ruhába öltöztetjük”, vagyis textilből készítünk rájuk huzatokat, amivel eltakarjuk a megviselt kárpitot, de megtartjuk a szeretett bútordarabot. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezeket a huzatokat akkor és olyan gyakran moshatjuk, ahogy kedvünk tartja. Többféle megoldást is választhatunk, attól függően, milyenek a rendelkezésünkre álló bútorok, és persze mekkora változást akarunk elérni. Az egyik legegyszerűbb, bohém, de mégis mutatós megoldás, ha az általunk választott anyaggal teljesen beborítjuk a szóban forgó darabokat. Ügyeljünk arra, hogy a kelme mindenütt azonos hosszúságú legyen és teljesen földig érjen, s mindenképpen olyan anyagot válasszunk, ami nem túl nehéz, szép esésű, és kevéssé gyűrődik.

Egy másik, jóval munkásabb változat, amikor valódi „ruhát” kapnak a fotelok, székek, kanapék és puffok. A „ruhakészítést” szinte minden típusú, formájú bútorra alkalmazhatjuk, s ha elég ügyesek vagyunk, akár magunk is elkészíthetjük. A székek esetében jól mutatnak a sliccek vagy rakások a lábaknál, vagy a hátsó támlarész alatt. De csinálhatunk két darabból álló, kevésbé anyagigényes, külön borítást a támlára és az ülőke részre, amit a lábaknál és a támlánál rögzítünk, ha ezt a szék formája lehetővé teszi.

Ma már rengeteg féle különböző színű, mintájú és stílusú anyagból választhatunk. Ügyeljünk arra, hogy ezek harmonizáljanak az egyéb kiegészítőkkel: függönyökkel, szőnyegekkel, terítőkkel és díszpárnákkal, hacsak nem akarjuk azokat is lecserélni. Bátran válasszunk színes, nagymintás anyagokat, hiszen a mai textil és lakástrendek ezt ma bőven megengedik.


A csíkos vagy kockás például hihetetlenül képes feldobni egy belsőt. Néhány éve ismét visszatértek az élénk tiszta színek: kékek, zöldek, pirosak, sárgák, és ezek kombinációi, de ugyanúgy jelen vannak a világos pasztellszínek is, csak soha ne feledkezzünk meg a harmóniáról.


Ami a mintákat illeti, választhatjuk a romantikus apró, vagy nagy nyomott virágmintás anyagot éppúgy, mint a geometrikust, vagy antik környezethez a gazdagabb dekoratív mintázatú anyagokat. A fehér ismét hódít, és ráadásul fényesebbé is teszi a teret, de mivel ez rendkívül kényes, alaposan gondoljuk meg milyen igénybevételnek lesz kitéve, esetleg gyerekek is használják-e majd, netán kedvenc háziállatunkat is felengedjük rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top