Otthon

A sziklakertrõl általában

Manapság nagy divatja van a sziklakertek építésének, de nagyon sokszor látunk helytelenül kialakított, nem megfelelõ helyen, vagy rosszul kiválasztott és elhelyezett kövekbõl álló "alkotást".




A legfontosabb szempont, mint általában minden kertépítészeti elem esetében, a természetes kialakítás. Létjogosultsága ott van, ahol kisebb-nagyobb szintkülönbség van a telken, amit a legízlésesebben sziklakerttel lehet áthidalni. Gyakran látunk olyan kényszermegoldásokat, hogy az épület alapozásakor kifejtett kövekből, esetleg építési törmelékből raknak sziklakertet, amely nemhogy szépítene a kerten, de még jobban elcsúfítja azt.

Nagy segítségünkre lehet egy sziklakert olyan helyen, ahol ritkán járunk, – például nyaralók környékén – kevesebb időnk van a kertészkedésre, de ennek ellenére látványos kertrészletet szeretnénk, nem pedig gyepet, vagy talajtakaró növényeket. Az építés első egy-két évét leszámítva gondozást szinte nem igényel, és jól kialakítva és megfelelően beültetve plusz öntözést sem kell neki. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy kis többlet babusgatással ne érnénk el szebb eredményt.





Nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk azt az alapvető kerti igazságot, miszerint míg egy ház állaga évről évre csökken, a beépített anyagok egyre jobban elavulnak, addig ez egy kert – és ebben az esetben egy sziklakert – esetében épp fordítva igaz. A beépített kövek az évek múlásával egyre „érettebbek” lesznek, a frissen bányászott sziklák színe megváltozik, felületüket moharéteg vonja be, éleik és éles sarkaik megkopnak. A beültetett növények növekedésükkel feloldják a merev, vagy kissé szabályos formákat.

Fontos, hogy leendő sziklakertünkről ábrándozva azt is figyelembe vegyük, hogy a beültetéskor tejfölöspohár méretű növények az évek során nagyot nőnek és túl sűrű telepítés esetén eltüntethetik kedvenc szikláinkat. Ezért is fontos, hogy a lehetőségekhez képest nagy sziklákat szerezzünk be, vagy ha kis – esetleg lapos – szikláink vannak, azokat egy-egy helyen úgy helyezzük szorosan egymás mellé, hogy növényt nem ültetünk közéjük.





Sziklakertünk nem csak a vegetációs időszakban, de azon túl is dísze lehet kertünknek. Egy pár tő hagymás növény beültetésével késő ősszel, vagy akár kora tavasszal is üdítő színfoltot varázsolhatunk, amúgy téli ruhába bújt kertünk kis szögletében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top