Otthon

A másik gyepe mindig zöldebb – gyepesítés õsszel

Ezzel a témával korábban már részletesen is foglalkoztunk, de idõszerûsége miatt szeretném újra átvenni a leglényegesebb munkafázisokat.




Nem mindegy, hogy milyen a gyepesítendő terület „előélete”. Ha évek óta gyomos, elhanyagolt területet kell újra zöldé varázsolni, akkor nem lehet elkerülni a vegyszeres gyomirtást. A nagyobb, már fásodott gyomokat, indákat el kell távolítani a területet le kell kaszálni. A kihajtott kb. 10 cm magas gyomot kell lepermetezni gyomirtóval. Fontos megvárni az újbóli kihajtást mivel ezek a szerek általában levélen keresztül szívódnak fel. 2-3 hét elteltével – ez az idő függ az alkalmazott szertől és az időjárástól – el lehet dönteni, hogy meg kell e ismételni a permetezést, vagy neki lehet kezdeni a talaj előkészítésének. Nagyon elgyomosodott területen elképzelhető, hogy 2-3 alkalommal ismételni kell a vegyszerezést, hogy a karógyökerű gyomok is kipusztuljanak.





Ha a pusztítás részével végeztünk, akkor el lehet kezdeni valami építő jellegű tevékenységet is. A talajt fel kell lazítani, és a felső rétegét porhanyóssá kell tenni. Ezt a műveletet ásóval, vagy rotációs kapával végezhetjük el. Az ásó lassabb és fárasztóbb, de nem aprítja annyira fel a földben maradt gyökereket, mint a rotakapa, így könnyebben ki lehet szedni ezeket a növényrészeket is. A lazítás – mármint fellazítás – után jöhet a végtelenségig végezhető gereblyézés. Csak kitartásunkon és türelmünkön múlik, hogy milyen terepfelszínt alakítunk ki.





A nehezén már túl is jutottunk. Az előkészített talajt le kell hengerelni. A kemény felszínre vetett fűmagvakat gereblyével kell finoman a föld alá forgatni. Ez olyan, mintha a gereblyével kapálnánk. Ezt követi az újabb hengerlés és az öntözés. Az őszi fűmagvetésnél – a mostani időjárás példájára gondolva – rengeteg öntözővizet lehet megspórolni, nem is beszélve az egyenletes eloszlásról és a párás időről. Ha mindent jól végeztünk, akkor egy hét múlva kicsíráznak a magvak, és egy újabb hét elteltével már egész kizöldül a kert. A 3-4. héten meg lehet ejteni az első fűnyírást, amit azután az unalomig lehet ismételni.

Az őszi vetésnek az a nagy előnye, hogy ha szerencsénk van, akkor a természet helyettünk öntöz, a gyommagvak már nem képesek kicsírázni, és a gyep annyira megerősödik, hogy a következő évben már szabadon használhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top