Otthon

Itt az ültetés ideje

Elérkezett az õsz, elérkezett a legmegfelelõbb idõ a növények ültetéséhez. Habár manapság tavasztól egészen a fagyokig ültethetõk a konténeres (nylon, vagy merev falú mûanyag cserépbe ültetett) növények, az õszi idõszak az, amelyben a legbiztosabb az eredés.

A vegetációs időszak elmúlt, a növény lehullajtja lombját, nyugalmi állapotba kerül, ezért ilyenkor veszi a legkevésbé észre az átültetést. Az ősszel leültetett növény gyökerein ejtett sebek a tél kezdetéig még begyógyulnak, tavaszig pedig a begyökeresedés is elindul. Ebben az időszakban a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, a tél folyamán pedig hullik annyi csapadék, amennyi a gyökerek beiszapolásához szükséges. 






Az ültetőgödör mérete növénycsoportok szerint változó:


fák: 1,0×1 0x1,0 m
örökzöldek: 0,8×0,8×0,8 m
cserjék: 0,4×0,4×0,4 m.

Ha az ültetés helyén nem jó minőségű a talaj, abban az esetben szükség van talajjavításra. Ehhez egy 0,6×0,6×0,6 m-es gödörbe egy vödörnyi komposztot, vagy érett istállótrágyát számítsunk. Fontos, hogy a trágya érett legyen, ellenkező esetben a beültetett növény gyökerét elrohasztja a bomló szervesanyag.






Szabadgyökerű növények telepítése


Az ültetésnél mindig figyeljük meg, hogy előzőleg milyen mélyen volt elültetve, és mi is ugyanilyen mélyre ültessük növényeinket. Sekélyebb ültetés esetén a gyökerek kiszáradnak, ellenkező esetben a gyökerek befulladnak, és a növény satnyán fog fejlődni. Szabadgyökerű növények esetén az első lépés a gyökerek roncsolt, megsebzett részeinek éles ollóval történő lemetszése. Ezután történik a beiszapolás, ami a gyökerek kiszáradását akadályozza meg. Ültetésnél a gyökereket egyenletesen helyezzük el a gödörben, majd alaposan öntözzük be. Szórjuk rá a földet, amelyet rétegenként tapossunk meg óvatosan. Az elültetett töveket lazán kupacoljuk fel, ezzel is megvédve a téli fagy ellen. Tavasszal aztán a kupacot húzzuk szét, képezzünk tányért, amelyben a víz jobban meg tud állni.





Fák ültetésénél nagyon fontos a karózás. A három karót helyezzük el a gödörbe a törzs körül, majd miután betemettük a gödröt, laza 8-as kötéssel rögzítsük. Nagyon fontos a növények ültetés utáni metszése, mivel az átültetés során a növény elveszti gyökereinek egy részét, és a metszéssel kell egyensúlyba hozni a föld alatti és feletti részeket. A díszfák esetében meghagyjuk a sudárhajtást és 3-4 oldalhajtást, a többit tőből eltávolítjuk. A meghagyott vesszőket pedig a felére-harmadára visszametsszük. A cserjék esetében tőből eltávolítjuk a beteg, sérült hajtásokat, a többit pedig a föld felszíne felett 20-25 cm-rel vágjuk vissza egészséges rügyekre.






Konténeres növények telepítése

A gödör kiásása után szedjük le a konténert a gyökérről, majd a körbefordult gyökereket bontsuk szét, és sugarasan húzzuk szét a gödör alján. Ez azért fontos, mert így a földbe kényszerítjük a gyökereket, és így nem maradnak a termesztőközegben, ami gyors nyári kiszáradást eredményezhet. A konténeres növényeket nem kell visszametszeni, mert gyökereiket nem vesztették el, az erősebb bokrosodás kedvéért azonban a cserjéket a földtől számítva 20-25 cm magasan vissza szoktuk vágni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top